Ticaret Borsası konferans salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, TÜİK Bölge Müdürü Üzeyir Karakuş,

TKDK İl Koordinatörü Murat Asiltürk, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz ve yatırımcılar katıldı.

Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Ekonomik yatırım başlığı altında yaklaşık 19 milyon, makine ekipman başlığı altında yaklaşık 19 milyon bireysel sulama alanında da yaklaşık 500 bin TL olmak üzere toplam 38.5 milyon TL?lik desteği Nevşehir?e kazandırdıklarını ifade ederek, ?

Bu rakamın yüzde 50?si Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarından hibe şekliyle desteklenmiştir. Bu şekilde 2259 adet proje gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu vesileyle Nevşehir tarımına hizmet ettiğimizi düşünüyorum? dedi.

Vali Yardımcısı Hasan Kayhan da konuşmasında, ülkemizde kırsal yapı ve kırsal kalkınma kavramına bakıldığında cumhuriyetin kurulduğu dönemde yüzde 75?i köylerde yaşamakta olan nüfusun günümüzde büyük çoğunluğunun artık şehirlerde yaşadığını,

bu durumun ortaya çıkmasındaki temel etkenin de daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak, düzenli iş ve gelire kavuşmak amacıyla kırsal alanda ikamet eden nüfusun kentlere göç etmiş olmasından kaynaklandığını belirterek,

?Kırsal kalkınmanın gerçekleşmesi için kırsal alandaki iş gücünün ve nüfus çözülmesinin önüne geçilmesi kırsal alanda var olan potansiyelin verimli bir şekilde değerlendirilmesi ve gerçekçi kırsal kalkınma politikalarının belirlenmesidir? dedi.

Kayhan, ?Ülkemizde kırsal kalkınma kavramı 1970?li yılların ikinci yarısından itibaren literatüre girmiş olup kentsel alanlardan uzak temel geçim kaynağı tarımsal faaliyetler olan küçük toplum birimlerinin sosyal ve ekonomik açıdan geliştirilmesini işaret etmektedir.

Bugün gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülkeler kırsal kaklıma politikalarına önemli miktarlarda kaynak ayırmaktadırlar. Kırsal alanda gelişim yaşanması için sadece kalkınma politikaları belirlenmesi değil ayrıca kırsal alana yatırımı teşvik amacıyla uygulanmakta olan kalkınma programlarına katılım sağlanması da önem arz etmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma planı çerçevesinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi amacıyla uygulanmaya konulmuş olan kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı ile bildiğiniz üzere 2006 yılından beri kırsal kesime destek verilmektedir.

Program kapsamında tarıma dayalı faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesine esas olan projeler kırsal altyapının yenilenmesine yönelik projeler ve üretime yönelik makine ekipman alımı desteklenmektedir. Bu programa katılım sağlanması önem arz ediyor.?

Konuşmaların ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknikeri Akif Dursun, katılımcılara yatırım desteklemeleri hakkında bilgiler aktardı.