Kapadokya’da peribacalarının yanına yapılmış yapılara yönelik yıkım kararı alınmasının ardından Göreme’de bulunan sivil toplum kuruluşları ortak bir basın açıklaması yaptı.

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Aynur Dağyüksel, “Göreme’nin dünya turizminde olan yeri unutularak yöre halkını, yerel yönetimini, esnaflarımızı karalayan aslı astarı olmayan abartılı haberlerle aleyhimizde bir propaganda başlamıştır.” dedi.

Göreme’de turizmin 1970’li yıllarda başladığını kaydeden Dağyüksel, “Kasabamızda turizmin başlangıcı 1970’li yıllardır. Yöre halkı o zamanlarda ev pansiyonculuğu ile turizme başlamış Göreme’ye gelen daha çok yabancı misafirleri evlerinin odalarında ağırlamışlardır. 1980 ila 1990’lı yıllarda da turizm hareketlenmiş, yöre halkı 2 bin 3 bin yıllık kayalardan yapılmış ambar, samanlık ve ahırlarını restore ederek artan talebe cevap vermeye çalışmıştır. Yöremizde bulunan Turizm Geliştirme Kooperatifi, belediyemiz, derneklerimiz, kasabamız turizminin tanıtımını yöre halkı ile birlikte yapmışlardır. Kendi dinamikleriyle, dışarıdan bir destek almadan bugüne taşımışlardır.” dedi.

“Göreme dünya yıldızı haline geldi”

Artan taleple evlerin otel ve pansiyona döndüğünü aktaran Dağyüksel, “1990’lı yıllardan sonra turizm Göreme’de canlanmış artan talebe cevap verebilmek için yöre halkı 70’li yıllardan beri edinmiş olduğu tecrübelerle ev pansiyonculuğunu daha profesyonel yapmak için evlerini otel ve pansiyona dönüştürmüş, kaliteyi artırmış, memnuniyeti artırmış, Türkiye ekonomisine vergisinden, istihdamına her alanda önemli katkılar yaparak, dünya turizm platformlarında Göreme’yi bir dünya markasına haline getirmiştir.” diye konuştu.

Göreme’nin günde 10 bin civarında yerli ve yabancı turisti ağırladığını belirten Dağyüksel, artan taleple birlikte bazı sıkıntılar da olduğunu belirterek, sıkıntıların STK, belediye ve esnafların işbirliği ile aşılacağını ifade etti.

“Aleyhimizde propaganda yapılıyor”

Göreme’yi kendilerinin tanıdığını ve en iyi kendilerinin sahip çıkacağını aktaran Dağyüksel, şöyle devam etti: “Göreme’yi tanıyan bizleriz. Son günlerde büyük bir üzüntü ile karşıladığımız Göreme’nin dünya turizminde olan yeri unutularak yöre halkını, yerel yönetimini, esnaflarımızı karalayan aslı astarı olmayan abartılı haberlerle aleyhimizde bir propaganda başlamıştır. Sadece Bölgemize has değil Türkiye genelinde uygulanan İmar Barışı yasasının tam anlaşılamamış olmasının ve bazı usule aykırı yapıların tüm bölgeye maledilmesidir. Bu kabul edilemez.  Göreme’nin Kapadokya bölgesinde gözde oluşu ve halen yükselmekte olması bazı çevreler tarafından hazmedilememektedir. Bunun farkındayız. Oysa bizler Göremeli olarak turizmin gelişmesine destek olabilecek herkese kucak açmışız. Bu hazımsızlıklar ve karalamalar abartılı ve yersizdir. Zira Göreme bizlerin gözbebeği , yavrusu ve tutkusudur.  Bazı yanlış uygulamalardan dolayı Göreme isminin ve yöre halkımızın karalanmasına asla müsaade edemeyiz ve etmeyeceğiz. Bizler hukuk devleti olan T.C kanun ve maddelerine bağlı, devletine saygılı bir milletin parçasıyız. İlerleyen zamanlarda, Kapadokya bölgesi için hazırlanan, Alan Yönetimi yasası ile içerisinde yöre halkının da bulunacağı belediye ve sivil toplum kuruluşlarımız ile bir komisyon oluşturulacak gerekli düzenlemeler ve takiplerle çarpık yapılaşmanın önüne geçileceği uygun olacaktır. Bizler yöremizin önemin farkındayız. Doğal güzelliklerimizi koruyacağımıza, yapılan uygunsuz yapıları kimseyi incitmeden düzelteceğimize ve takipçisi olacağımıza kamuoyu önünde söz veriyoruz. Ayrıca bu hassasiyetimize saygı duyulmasını önemle arz ediyoruz.”

“Bir inşaat tüm beldeye yansıtılmasın”

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz da Göreme beldesinde yapılan bir inşaatın tüm beldeye yansıtılmasından rahatsız olduklarını söyledi.

Durmaz, “Buradaki münferit bir inşaat üzerinden beldemize ve yerel yönetimimize iftira edilmektedir. Kapadokya dünyada eşi olmayan bir yer. Bu nedenle özel bir yasa istiyorduk yakında çıkacak. Meclis’ten Kapadokya özel yasasının çıkarılmasını istiyoruz. Burası turizmciler için bizim için ekmek kapısı. Turizmciler kesinlikle doğanının bozulmasından yana değil. Ama bir gerçek var peribacaları ile yaşamak bizim kültürümüz. Kapadokya’yı korumak kullanmak en büyük arzumuz.” diye konuştu.