UNESCO tarafından ve T.C. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2021 yılının ‘Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’  ilan edilmesi münasebetiyle ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yılı’ anma etkinlikleri kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Türk Tarih Kurumu işbirliğinde ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği’ düzenlendi.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği’ne; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, İlçe Kaymakamları ve davetliler katıldı.

Dört Başlıkta Dört Oturum Gerçekleştirildi

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Konferans Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’in açılış konuşmalarının ardından yurt içinden ve yurt dışından davetli konuşmacıların katılımlarıyla gerçekleştirilen sempozyumun oturumlarına geçildi.

‘Anadolu Bektaşi Erenleri’ konulu sempozyumun ilk oturumu NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu’nun oturum başkanlığında konuşmacılar Prof. Dr. Hamiye Duran, Dursun Gümüşoğlu, Mustafa Özcivan, Hüseyin Hürrem Ulusoy, Hüseyin Dedekargınoğlu ve Prof. Dr. Janos Sipos’un  katılımlarıyla gerçekleştirildi.

‘Horasan Bektaşi Erenleri’ konulu sempozyumun ikinci oturumu Prof. Dr. Hayrettin İvgin’in başkanlığında konuşmacılar Prof. Dr. Ali Yaman, Prof. Dr. Ahmet Taşğın, Baki Yaşa Altınok, Anwar Abdulrazak Hassan El Musawi ve Ali Mohammed Darweesh Al-Kaki’nin katılımlarıyla yapıldı.

‘İstanbul Bektaşi Erenleri’ konulu sempozyumun üçüncü oturumu Prof. Dr. Süleyman Solmaz başkanlığında konuşmacılar Doç. Dr. Fahri Maden, Muharrem Ercan, Doç. Dr. Özgür Savaşçı ve Prof. Dr. Haşim Şahin’in katılımlarıyla tamamlandı.

‘Rumeli Bektaşi Erenleri’ konulu sempozyumunun son oturumu ise oturum başkanlığını Prof. Dr. Haşim Şahin’in yaptığı ve davetli konuşmacı olarak Dr. Eliton Pashaj, Admir Mukodemi, Necmettin Kahya, Veysel Bayram/ Aldzhan Mustafa, Memish Merdan ve Arben Sulejmani’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Dört başlıkta ve dört oturumda gerçekleştirilen sempozyum, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin’in sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür konuşmalarının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.