Peri bacaları, vadileri, kayadan oyma evleri ve kiliseleriyle ünlü Kapadokya bölgesi, yer üstündeki güzellikleri kadar yer altındaki zenginlikleriyle de adından söz ettiriyor.

Nevşehir`e 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve 49 yıl önce ziyarete açılan Kaymaklı Yeraltı Şehri, binlerce yıl önce bölgede yaşayan toplulukların düşmanlardan korunma amacıyla yer altına yaptıkları sığınakların geçen yüzyıllar içinde geliştirilmesi sonucu oluştu. Kapadokya`ya yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin uğramadan gitmediği Kaymaklı Yeraltı Şehri`ni, bu yılın 10 ayında çoğunluğu yabancı olmak üzere 700 bin turist ziyaret etti.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, yaptığı açıklamada, yeraltı şehrini günde yaklaşık 2 bin 500 turistin gezdiğini ve bu sayının her geçen yıl arttığını söyledi. Kapadokya`da yeraltı şehri denildiğinde ilk akla gelen ismin Kaymaklı olduğunu vurgulayan Elma, "Yılda yaklaşık 800 bin kişi burayı ziyaret ediyor.

Diğer yeraltı şehirleriyle karşılaştırıldığında Kaymaklı, genişliği ve gezme kolaylığı açısından turistler tarafından ilk tercih edilen yerler arasında bulunuyor. Turistler binlerce yıllık geçmişi olan bu yerleşimde yer altındaki yaşama tanıklık ediyor" diye konuştu. İnsanların dış saldırılara karşı bölgenin kayaç yapısından faydalanarak yerin metrelerce altına şehir kurduklarını ifade eden Elma,

yeraltı şehrinin, havalandırma bacaları, su kanalları, hayvan barınakları, mezarlık ve kiliselerden oluştuğunu, zamanla meydana gelen göçükler nedeniyle günümüzde çok az bir kısmının gezilebildiğini kaydetti. Kaymaklı Yeraltı Şehri`nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) verilerine göre, Efes, Pamukkale ve Göreme Açık Hava Müzesi`nin ardından Kaymaklının en çok ziyaret edilen 4. Ören yeri olduğunu vurgulayan Elma,

"Yeraltı şehrinin 5 bin kişiyi barındıracak kapasiteye sahip olduğu biliniyor. Şehirdeki sığınaklar değişik bölümlerden oluşmakta. İlk girişte hayvanların barınması için ahır bölümü yapılmış. Şu anda gezilen bölüm yeraltı şehrinin yüzde 10`unu oluşturuyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri`nin, civar bölgelerde bulunan Derinkuyu ve Tatlarin yeraltı şehirleriyle bağlantılı olduğu biliniyor. Zamanla yaşanan çöküntüler nedeniyle bu bölümlere şu an ulaşılamıyor" diye konuştu.