Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi Sağlık Köşesi yazarlarından Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Beyazpınar, gebelik süresince dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.



Gebelik döneminde kıyafetleriniz pratik ve rahat olmalıdır. Sıkı korse, kullanılmamalıdır. Karın duvarı yetersizliği durumunda özel gebelik korseleri kullanabilir.



Uzun topuklu ayakkabılar düşme riskini artırdığı için düz ve rahat ayakkabıları tercih edilmelidir. Gebelik sürecinde egzersiz yararlıdır.



Ancak yorgunluk veren ve fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışmak erken doğum açısından bir risk faktörüdür.



Her gün açık ve temiz havada yürümek yararlıdır. Uzun ve yorucu yürüyüş ile ani ve keskin hareketlerle ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir.



Az az ve sık sık beslenmeli, öğün atlanmamalıdır. Yemekler çok yavaş yenmeli ve lokmalar iyice çiğnenmelidir. Yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirilerek hazırlanmalıdır.



Her gün mutlaka süt, yoğurt ya da peynir tüketilmeli, sütün pastörize olmasına özen gösterilmeli ve kesinlikle çiğ et tüketilmemelidir.



Genel olarak gebelik süresince 10 - 12 kilo alınması normal kabul edilir. Obezite sorunu olan gebelerde
6 kg yeterlidir.



Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinleri az miktarda tüketilmeli ve günde
2 litre sıvı alınmalıdır. C vitamini ve kalsiyum yönünden zengin gıdalar (turunçgiller, süt ve süt ürünleri) tüketilmelidir.



Süt, yoğurt, peynir, kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir.



Ancak ek kalsiyum ilaç takviyesi gerekebilir. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Günde 2-3 bardak süt içilmelidir. Gebeliğin başında tedaviye gereksinimi olan dişlerin tedavi ettirilmesi gerekmektedir.



Yemek sonrası diş fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Gebeliğin 4?üncü ayından itibaren hormonal etkiyle diş etlerinde büyüme ve hassasiyet meydana gelebilir.



Bu durum bazı gebelerde kısa zamanda diş eti iltihabına dönüşebilir. Tansiyon yüksekliği gebelik döneminin olası sorunudur. Bu durumda turşu gibi fazla tuz içeren salamura besinlerden ve sofrada ayrıca tuz kullanımından kaçınılmalıdır.



Gebelikte
, kola gibi içecekler az miktarda tüketilmelidir. içilmesinde sakınca yoktur. Gebelikte kısa mesafeli yolculuklar yapılabilir.



Daha uzun yolculuklarda her iki saatte bir kısa bir yürüyüş yapılması gerekmektedir. Kabin basıncı ayarlı uçaklar ile yapılacak yolculuklarda 32?inci haftaya kadar herhangi bir sakınca yoktur.



Gebelik döneminde ve loğusalıkta banyo yapılmasında sakınca yoktur. Banyo suyunun çok sıcak ve çok soğuk olmaması gerekir. Gebeliğin ileri dönemlerinde banyoda kayma, düşme gibi olaylar açısından önlem almalıdır.



Gebelik boyunca yüzmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Sauna ve hamamlar ise gebelere yasaktır. Gebelikte 20?inci haftadan sonra kas krampları olabilir.



Bilinçli olarak kramplı olmayan bacaktaki aynı grup adaleleri  belli bir süre sıkılmalıdır. Kramp hızla gevşeyecektir. Daha sonra bacağı rahat edebileceği şekilde uzatmak ve masaj yapılmasını sağlamak gereklidir. Haber: Ali Çamur