Ünlü Sunucu Ersin Düzen’in moderatörlüğünü yaptığı ve Dursun Ali Erzincanlı ve Maher Zain gibi ünlü sanatçıların yer aldığı gecede, tüm dünyaya birlik ve beraberlik mesajı veren Nevşehirliler şehitleri dualarla andı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişiminin yıl dönümünde,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Nevşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler Ziraat Bankası önünde gerçekleşen yürüyüş ile başladı. Nevşehir Belediyesi Mehteran Takımı öncülüğünde Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, AK Parti İl Başkanı M.Rauf Yanar, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar buradan hep birlikte Diriliş Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe binlerce Nevşehirli ellerindeki Türk Bayrakları ile katıldı.

Milli Birlik Yürüyüşünün ardından protokol mensuplarının alandaki yerini alması ile birlikte Nevşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü kahramanlık marşları seslendirdi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın Diriliş Meydanını dolduran on binlerce vatandaş tarafından okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti yapıldı.

Nevşehir İl Müftüsü Yakup Öztürk tarafından tüm şehitler için yaptırılan duanın ardından ise açılış konuşmalarına geçildi.

Arı'dan birlik vurgusu 

Gecede ilk olarak konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, konuşmasına Sezai Karakoç'un “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” adlı şiirini okuyarak başladı.

Arı, 15 Temmuz 2016 gecesi, dinimize, devletimize ve demokrasimize kast edenlere karşı, asırların tecrübesiyle tek yürek olmayı başaran Necip Türk milletinin; milli iradenin, milli beraberliğin, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünün yegâne teminatı olduğunu bir kere daha gösterdiğini kaydetti.

Milli irademize, vatanımıza ve milletimize kast edenlere karşı, canlarını siper ederek tarihimizin altın sayfalarına adlarını kanlarıyla yazdıran aziz şehitlerimizi, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi’nin yıl dönümünde bir kez daha rahmetle anıyor ve kahraman gazilerimize bir kez daha şükranlarını sunduğunu belirten Arı, “Peygamberimize selam olsun. Onun indirdiği, nuru, onun izinden giden bu Türk Milletinin varlığını, dirliğini, ikbal ve istikbalini muhafaza etmek için 15 Temmuz ihanet gecesinde hain terör örgütü mensuplarına, tanklara, helikopterlere ve ölüm kusan mermilere bedenlerini siper eden kahraman şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. O gece bedenlerini ve canlarını hiçe sayarak tankların önüne kendilerini siper edinen kahraman gazilerimizi şükranla yad ediyorum. Aziz milletimizin her bir ferdini şükranla, minnetle anıyorum. Onlar ki birliğimiz ve beraberliğimiz için meydanları doldurup o hainlere “dur” dediler. Eğer biz bu cennet vatanda huzurlu, mutlu ve refah içerisinde yaşıyor ise onlara borçluyuz. O gün milletimizin hiçbir ferdi “ben falanca siyasi partiye mensubum, ben falanca meşrepten, falanca mezheptenim” demeden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile meydanları doldurdular ve bu Aziz Millet yeniden bir tarih yazdı. O tarih yazan kahraman Türk Milletine selam olsun, o kahraman Türk Milleti var olsun. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin.” dedi.

Türk Milleti’nin bir ve beraber olduğu sürece başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını vurgulayan Başkan Arı, sözlerini şöyle sürdürdü;

“ Ne zaman biz bir ve beraber olursak, ne zaman kucaklaşıp kenetlenirsek, farklılıklarımızı bir renk ve bu ülkenin teminatı olarak görürsek bizim başaramayacağımız, bizim karşı duramayacağımız hiçbir düşman, hiçbir zorluk yoktur. O yüzden her birimiz farklılıklarımızı hoşgörü ile görmek, birbirimizin en az asgari düzeyde bir sevecek huyunu, tavrını ve fikrini ortaya çıkartarak birliğimizi devam ettirmek ve kardeşliğimizi pekiştirmek zorundayız. İşte bu gün o günlerden bir tanesi. Birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin ne olduğunu buradan tüm Türkiye’ye ve dünyaya gösteriyoruz.”

AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe ise, 15 Temmuz gecesi milli iradeyi hiçe sayanların egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu hesaba katmadıklarını ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Milletimi meydanlara davet ediyorum’ demesinin ardından kahraman Türk Milleti’nin egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu hainlere gösterdiğini söyledi. Menekşe, “Hain girişimciler, 27 Mayıs 1960’tan başlayarak, 22 Şubat,12 Mart, 28 Şubat ve 27 Nisan’da olduğu gibi hezimete uğrayarak şanlı bayrağımızı göklerden indiremediler, ezanımızı dindiremediler ve vatanımızı bölemediler. O gece bu vatan uğruna şehit düşenleri ve gazilerimizi bu millet hiçbir zaman unutmayacak.” diye konuştu.

"Unutadık, unutturmayacağız" 

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ de 15 Temmuz gecesi, yüreğinde taşıdığı vatan sevgisi ve Cumhurbaşkanının Meydanlara çıkın çağrısına uyan Türk Milletinin, hainlere hadlerini bildirdiklerini söyledi. Açıkgöz konuşmasına daha sonra şöyle devam etti: “ Darbe girişiminin olduğu süreçte siz değerli kardeşlerim Cumhurbaşkanının çağrısı ile meydanları doldurarak bir büyük kahramanlığa imza attınız. Hainlere hadlerini bildirdiniz. Ezan susmasın, bayrağımız inmesin düşüncesi ile hareket eden kardeşlerimi tekrar tebrik ediyorum. 15 Temmuz şehitlerimiz ve diğer tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazi kardeşlerimize de acil şifalar ve uzun ömürler diliyorum.“ şeklinde konuştu.

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş ise, “Bir din amacıyla yola çıktığını iddia eden satılmış, hain, hedeflenmiş, pazarlanmış bir örgütün kendi insanlarına ne kadar zalimce davranabileceğini hep beraber gördük. O kadar gözleri dönmüş, kendilerini o kadar bu terör örgütüne kaptırmışlar ki akıllarını kiraya vererek vatanla, dinle, devletle, milletle hiçbir alakası olmadan sadece haçlı güçlerinin modern maşaları olarak hiç kimsenin aklına gelmeyecek şeyleri yaptılar. Ama bu bize neyi öğretti? Bu bize tarihimizi yeniden hatırlattı, bu bize Çanakkale ruhunu tekrar dirilttirdi, çocukluğumuzda duyduğumuz Seyit Onbaşı’nın duygularını yaşattı. İnsanlarımız o mermiyi taşır gibi tankın altına yattı. Bunları sadece imanıyla, yüreğiyle yaparak tankları durdurdu. “ dedi.

Dursun Ali Erzincanlı ve Maher Zain konser verdi

Açılış konuşmalarının ardından ünlü sanatçı Dursun Ali Erzincanlı Nevşehirlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Erzincanlı’nın Fetullahçı vatan hainlerinin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda darbeci General Semih Terzi'yi alnından vurduktan sonra 30 kurşunla şehit edilen Niğdeli Ömer Halisdemir için yazdığı duygu yüklü “30 Kuş” şiirini meydandaki birçok kişi gözyaşları ile dinledi.

Ünlü sanatçının daha sonra seslendirdiği şiirler büyük beğeni topladı.

Erzincanlı’dan sonra moderatörlük görevini üstlenen TRT Stadyum Programı Sunucusu Ersin Düzen, alanı dolduran Nevşehirlileri tebrik etti. Düzen, Nevşehir’in bir kez daha tüm Türkiye’ye ve dünyaya birlik ve beraberliğini gösterdiğini söyledi.

Düzen ardından sırasıyla sahneye 15 Temmuz Gazileri Faruk Başaran, İsmet Doğan ve Erdoğan Demir’i davet ederek o tarihi gecede yaşananları bir kez daha hatırlattı. Ankara ve İstanbul’da 15 Temmuz 2016 gecesi kahramanlıkları ile adlarını tarihe yazdıran 15 Temmuz Gazilerinin o güne dair anlattıkları kalabalık tarafından dikkatle dinlendi.

Programın son bölümünde ise Thank You Allah, Forgive Me, Ya Nabi Salam Alayka ve Maşaallah adlı eserleri Türkiye’de beğeniyle takip edilen ve milyonlarca hayranı bulunan Maher Zain sahne aldı. Lübnan asıllı İsaveçli şarkıcı Zain’in, konserde seslendirdiği Arapça, Türkçe ve İngilizce şarkıları büyük beğeni topladı.

Konser sonunda Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı tarafından Ersin Düzen, Dursun Ali Erzincanlı ve Maher Zain’e çeşitli hediyeler takdim edildi.

Diriliş Meydanı’ndaki programa Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Cumhuriyet Başsavcısı A.Kürşat Şahin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Mazhar Bağlı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Kıdemli Albay Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, AK Parti İl Başkanı M.Rauf Yanar, MHP İl Başkanı İlhan Kaya, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti yöneticileri, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.