Başbozkurt, işyeri dışında satış yapacakların mevcut uygulamada olduğu gibi Bakanlıktan ?yetki belgesi? almak zorunda olduğunu belirterek, böylelikle firmalar bakanlığımızca kayıt altına alınacaktır.

Tüketicilerin bir uyuşmazlık yaşaması durumunda bu firmalar hızlıca denetlenebilecektir dedi. 14 günlük cayma süresi içindeyken tüketiciden herhangi bir ödeme veya borç altına sokan bir belge alınamayacaktır diyen Başbozkurt,

?Böylece tüketicilerin düşünmek için zamanı olacak. Şayet bir şekilde kandırılmışlarsa ödeme yapmadan vazgeçme imkânları olacaktır.

Bu madde tüketiciye 14 günlük süre içinde hem ürünü denemesine, hem de ürünle ilgili araştırma yapmasına imkân sağlayacaktır? diye konuştu.

Başbozkurt şunları söyledi: ?Satıcı ve sağlayıcı yükümlülüklere aykırı davranırsa; tüketici cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle bağlı olmayacaktır.

Kötü niyetli satıcıların sözleşme tarihini geriye dönük atarak tüketicilerin cayma hakkını kullanmasını engelledikleri tespit edilmiştir.

Bunu engellemek için sözleşme tarihi tüketicinin kendi el yazısıyla yazdırılacak ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye mutlaka verilecektir. İnternet, telefon, katalog gibi yollarla kurulan sözleşmelere ilişkin yeni düzenlemeler geliyor.

İnternet, telefon, katalogdan yapılan satışlarda tüketiciler satıcılarla karşı karşıya gelmiyorlar. Bu nedenle tüketicilerin sözleşme imzalanmadan önce malın nitelikleri, toplam ücreti, nakliye giderleri gibi hususlarda bilgilendirilmesi önem arz etmektedir.

Bu tür satışlarda, mesafeli sözleşme kurulmadan önce, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi zorunludur.

Satıcı veya sağlayıcılar mesafeli sözleşmelerde taahhüt ettikleri süre içerisinde malları tüketicilere teslim etmek zorundadırlar.

Bu sürenin 30 günü geçemeyeceği de düzenleme altına alınmıştır. Satıcı ve sağlayıcılar, tüketiciyi cayma hakkı konusunda bilgilendirmezse; tüketici 14 günlük süreyle bağlı olmadan sözleşmeden cayabilecektir.? Haber: Alpaslan Körükcü