Merkezi Türkiye`de bulunan dernek, geçtiğimiz günlerde Nevşehir`de de farklı ülkeden 697 sulu boya sanatçısının katılımıyla ilk kez "Uluslararası Sanat Yoluyla Evrensel Sevgi 2014 Sulu Boya Bienali"ni gerçekleştirdi.

Dernek Başkanı Firdevs Posacı, yaptığı açıklamada, aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 63 ülkeden 50 bin üyesi olan derneğin 3 yıl önce kurulmasına rağmen kısa sürede birçok başarıya imza attığını belirterek, her ülkede çok sayıda sulu boya derneği bulunmasına rağmen uluslararası boyuttaki ilk ve tek dernek olduklarını söyledi. 

Dünyada yağlı boya resimlerin öne çıktığını, sulu boya resimlerin ise sade, doğal bir sanat olması nedeniyle birçok insanın yeterince dikkatini çekmediğini belirten Posacı, şöyle konuştu:

"Sulu boya resim, son dönemde derneğimizin öncülüğünde yapılan festivaller ve bienalle birçok kesimin dikkatini çekti. Sulu boya büyülü, çabuk yapılabilen bir sanat.

Yağlı boyada hataları düzeltebiliyorsunuz ancak sulu boyada bu mümkün değil. Malzeme çok pahalı ve iyi bir fırça ve boya olması gerekiyor.

Tek seferde sulu boyayı en iyi şekilde tamamlamak gerekiyor. Bizim esas hedefimiz ise suluboya sanatını ön plana çıkartmak oldu.

Ülkemizde sulu boyanın, dünyadaki örneklerine baktığımızda çok geride olduğunu gördük. Çok başarılı sanatçılarımız olmasına rağmen dünyada yeteri kadar duyulmayan ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak istedik."

Türkiye`de sulu boya sanatını gelişmesi için çalışacaklar; Posacı, sulu boya sanatının gelişmesi adına Kültür ve Turizm Bakanlığına proje sunduklarını ifade ederek, "Okullarda sulu boya sanatına yeteri kadar önem verilmediğini gördük, dolayısıyla hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum.

Ancak bu sanatta çok yetenekli hocalarımız var. Bu nedenle güzel sanatlar fakültelerinde sadece suluboya resimlerinin yapıldığı ve öğretildiği derslerin olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Sulu boya resmin Çin`den dünyaya yayıldığını belirten Posacı, şöyle devam etti: "Bu ülkede sadece sulu boya sanatının öğretildiği okul var. Dünyada sulu boya sanatının Doğuş yeri Çin olduğu için orada bu sanata ayrı bir önem veriliyor.

Ülkemizdeki sulu boya sanatçılarının kendilerini dünyaya tanıtmalarını istiyoruz. Amacımız gençlerimize sulu boya resmi tanıtmak, sevdirmek ve potansiyelleri ortaya çıkartmak. Uluslararası yarışmalara katılmalarını istiyoruz.

Bu yolda sadece festivallerimizi ve yarışmalarımızı sürdürmeyi değil sulu boya müzesi kurmayı, sulu boya okulu açmayı, üniversitelerde sulu boya fakülteleri oluşturulması için öncü güç olmayı hedefliyoruz.

Bu hedefleri hayata geçirmek, kendimize yeni hedefler belirlemek ve tüm hedeflerimizi sanat yolunda bir adım öteye taşımak için ilgili kurumların desteğini bekliyoruz." D
ernek olarak daha önce büyükleri hedef alan yarışmalar yaptıklarını ancak son yarışmada yaş sınırı getirildiğini ifade eden Posacı, "Bunun en büyük nedeni de ülkemizdeki potansiyeli görmek istedik.

Yabancı ülkelerdeki potansiyeli biliyoruz ancak ülkemizde durum nedir diye bunu belirlemek ve ortaya çıkartmak istedik" diye konuştu.

29 ülkede temsilcilikleri var;
Posacı, derneklerinin internet üzerinden Vietnam, Yunanistan, İran, Pakistan, Güney Afrika`nın da aralarında olduğu 29 ülkede temsilciliklerinin açıldığını, bunun ilk örneğinin ise Tayland olduğunu söyledi.

Tayland Kültür Bakanlığından yetkililerin Nevşehir`deki bienali izlemeye geldiğini belirten Posacı,

"Uluslararası alanda temsilcilikler yoluyla hızla büyüyerek sadece dünya sulu boya sanatçılarını bir araya getirmeyi değil, sanatçıların bilgi alışverişinde bulunmasını, ortak çalışmalara imza atmasını ve en önemlisi genç yetenekleri dünya sanatına kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

İletişimin her alanda olduğu gibi sanatı da derinden etkilediğini belirten Posacı, "Yolu sanattan geçen herkes, iletişimin gücü ile kolayca kucaklaşabiliyor. Uluslararası Sulu Boya Derneği de iletişim çağının dünya sanatına kazandırdığı oluşumlardan biri" ifadesini kullandı. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ