Yunus Emre Enstitüsünün Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile ortaklaşa düzenlediği Türkçe Yaz Okulu Programı, bu yıl da içlerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin de bulunduğu ülkemizin 13 seçkin üniversitesinde düzenlendi.

Beş hafta süren,  ?Türkçe Dersler?,?Sosyal ve Kültürel Etkinlikler`, ?Seminerler? şeklinde gerçekleştirilen Nevşehir Türkçe Yaz Okulu Programı, Nevşehir HBV Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEÜ TÖMER) tarafından yürütüldü ve koordinatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karataş yaptı.

Türkçe dersleri, hafta içi her gün 4 saat olmak üzere daha çok konuşmaya dayalı bir şekilde Üniversitenin Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz (USET) Meslek Yüksekokulunda yapılırken,

kültürel etkinlikler kapsamında ise öğrenciler, yöremizin ve şehrimizin kültürel ve coğrafî açıdan eşsiz güzelliklerine sahip Avanos, Uçhisar, Ürgüp, Göreme, Hacıbektaş, Kozaklı, Derinkuyu gibi tarihi ve turistlik yerleri gezdiler.

Şehrimizde çömlek yapma, halı dokuma, müze/türbe gezisi vb. etkinliklere katılan öğrenciler, bu turlar sırasında; at binme, atv turu, vadi yürüyüşü gibi spor etkinliklerini de gerçekleştirdiler. Şehrimizin dışında ise, Ihlara Vadisi, Kayseri ve Konya Mevlana Türbesine gitme imkânı buldular.

Kapadokya?da dünyanın eşsiz güzelliklerine sahip bölgelerini görme fırsatı bulan öğrenciler, kültürel etkinlikler kapsamında şehrimizde Türk aile yapısını, yaşayışını, kültürünü tanıtma amacıyla küçük gruplar halinde bazı ailelerimize iftar yemeği için konuk oldular.

Damsa Köyünde bir kına gecesine katıldılar. Ramazan Bayramı?nda ise bayramlaşmadan sonra, öğrencilerle birlikte 80. Yıl Hanife Memiş Aksoy Rehabilitasyon Merkezi ziyaret edildi.

Nevşehir HBV Üniversitesi USET Uygulama Otelinde konaklayan öğrenciler, serbest zamanlarda spor yaptılar, çarşıyı gezdiler, alışveriş yaptılar ve bol bol fotoğraf çektiler.

Çektikleri fotoğrafları ise sosyal medyada paylaşarak dünyada Nevşehir?in ve Üniversitenin tanıtımına çok büyük bir katkıda bulundular.

Program süresince yapılan Türkçe dersleri, uygulanan kültürel ve sosyal etkinlikler dışında öğrencilere Türk tarihi, kültürü ve sanatı ile ilgili, alanlarının uzmanı Üniversite öğretim üyeleri tarafından seminerler verildi:

Doç. Dr. Ali Meydan, ?Güzel Atlar Ülkesinin Coğrafî Özellikleri?, ?Herkese Biraz Astronomi?; Yrd. Doç. Dr. Seyhun Şahin, Türklerin Uygarlık Tarihine Katkıları?; Okt. Kürşat Özcan, ?Türk Kültüründe At? ve Arş. Gör. Saliha Baratalı, ?Türk Kültüründe Minyatür Sanatı? başlıklı seminerlerde öğrenciler hem Türkçe uygulama yapma imkanı buldular hem de Türk tarihi, kültürü ve sanatı hakkında bilgi edinmiş oldular.

Program; Üniversite USET Meslek Yüksekokulunda düzenlenen ve Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, 

USET Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Bülbül, Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEÜ TÖMER) Müdür Vekili Doç. Dr. Mehmet Çeribaş ve çok sayıda konuğun katıldığı kapanış töreninin ardından verilen veda yemeği ile sona erdi.

Nevşehir Türkçe Yaz Okulu Programı öğrencileri, programın birinci bölümünü tamamlayarak ikinci bölümüne katılım için İstanbul?a gitmek üzere Nevşehir`den Üniversite personeli tarafından uğurlandı. Haber: Erdal Kesici