Nevşehir Valiliği önünde düzenlenen basın toplantısının ardından ise ABD Başkanı Trump’ın fotoğrafı yakılırken, helvası da dağıtıldı.

Basın toplantısına Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya ve Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız’da bizzat katılarak destek verdiler.

Beşer, “15 Temmuz’da yapamadıklarını dolarla yapmaya çalışıyorlar”

Kapadokya Sanayicileri İş Dünyası Federasyonu (SİFED) Başkanı Habibe Beşer, düzenlenen basın toplantısında 15 Temmuz hain darbe girişimiyle Türk Milletinin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışanların şimdi de dolar kuru üzerinden bunu yapmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

Beşer açıklamasında; “STK Kamu ve iş insanları Kapadokya İş Dünyası İnsanları ve Organize Sanayi Bölgeleri yöneticileri ve de Üreticilerimiz olarak ülkemizin ve milli paramızın yanında olduğumuzu beyan etmek için buradayız.

Türkiye ekonomisi kırılgan bir dönemden geçiyor. Yaşamış olduğumuz gelişmeler, küresel ekonomik ticari ve siyasi savaşların Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz yansımalardır. Şunun bilinmesi gerekir ki, Aziz milletimizin vatan sevgisi, ekonomik saldırılarla dize getirilemez, getirilemeyecektir de. Nasıl ki 1. Dünya savasında Çanakkale, Kut, Sarıkamış cephelerinde 15 Temmuz hain darbe girişiminde birlik ve beraberliğimizi bozamadılar ise simdi de bozamayacaklar bu ülkede yasayan her bir ferdin bu olgu içerisinde olduğunda eminiz ve bu birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışan dış ve iç mihraplara taviz vermeyeceğiz.

İş dünyası olarak, Dolar ve Euro borcumuz vardır. Ancak, piyasadaki asimetrik bilginin aksine bunların karşılıkları mal ve hizmet ticaretinden kaynaklanan taahhütler olarak bankalarda bulunmakta ve bu karşılıklar devletimizin güvencesi altındadır.

Biliyoruz ki, kendi kaynağını kendisi oluşturabilen bir ülke haline gelmemiz zaruridir. Şunu da biliyoruz ki, ülkenin ekonomik bağımsızlığının sağlanmasında yegâne ve tek çıkar yol budur. Yaşamakta olduğumuz ekonomik saldırıların en kısa zamanda bertaraf edileceğinden ve bu süreçten ülkemizin en kısa zamanda çıkacağından hiç kuşkumuz yoktur. İş dünyası olarak buna inanıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için de yükümlüklerimizin farkındayız, bu minvalde daha çok çalışmaya ve daha çok üretmeye devam edeceğiz. Ekonomide ortaya çıkan kırılgan yapının aşılması mevcut işletmelerimizin yaşatılmasına bağlıdır. Bu işletmelerin, sağlanacak teşviklerle yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek mal ve hizmet üreten işletmelere dönüşeceği aşikârdır. Bu tür yatırımlar kur riskini azaltacak önemli bir faktördür.

Ayrıca; Dövize olan iç talebin yüksekliği kurların yükselmesinde önemli nedenlerden biridir. Şu unutulmamalıdır ki cebimizde taşıdığımız her yabancı para o ülkeye verilmiş faizsiz borçtur. Bu borcu tahsil etmenin tek yolu da TL ye dönmektir. Milli çıkarları her şeyin üzerinde tutan bir anlayışla, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için millî bir ekonomiye sahip olunması gerektiği düsturuyla hareket etmekteyiz. Bu süreçte toplumun tüm kesimlerini itidalli hareket etmeye davet ediyoruz. İş dünyası olarak ülkemizin geleceği için her zaman ve her koşulda millet ve devletimizin yanındayız.

Ayrıca geçmiş olduğumuz süreçte Türkiye cumhuriyeti başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ve Sayın bakanlarımızın da belirtmiş olduğu milli ekonomi milli para yerli üretim konularında da biz is dünyası olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Milli teknoloji alanında ise genç kardeşlerimize mentorlük etmek için her zaman açığız. Amerikan meşeli markalara ise biz is dünyası olarak boykot çalışmalarımıza her sektörde başladığımızı belirtmek isteriz. Ayrıca boykot edebilmemiz için ayni ürünlerin muadillerini de üretmek için ivedi bir şekilde ar-ge çalışmalarımıza da başlamış bulunmaktayız” dedi. 

Ekici, “Davamız kutlu, Yolumuz çetin, Düşmanımız kahpedir!”

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Bayram Ekici ise açıklamasında, “Sizin 1 dolarınıza vatanı size teslim etmez bu millet” ifadelerine yer verirken açıklamasına şu ifadelerle devam etti; “Ankara ile Washington hattında yaşanan ve doların ateşini çıkaran rahip Brunson krizinden sonra Amerika Birleşik Devletleri adeta Türkiye’yi hedef alan yaptırım kararları almış, ardından dolar önlenemez bir yükselişe geçmişti. Birçok ekonomi cephesi Amerika’nın bu tutumunu düşmanca olarak yorumlayıp, ekonomi savaşı olarak nitelendirmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yapılan ekonomik müdahaleye boyun eğmeyeceklerini belirtmiştir. Bugün bizler bu yaşanan olayların Türkiye’yi dışa bağımlı bir ülke konumuna getirmek için atılan bir hamle olarak değerlendiriyoruz.

Burada şunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Davamız kutlu, Yolumuz çetin, Düşmanımız kahpedir!

Türk milleti yapılan ekonomik müdahaleye boyun eğmeyecektir. Dış güçlerin Türkiye’de müdahale edebileceği tek bir şey kaldı o da dolar kuru. "Ne yapalım? Teslim mi olalım, boyun mu eğelim, diz mi çökelim, emriniz olur mu diyelim? Yoksa dik durup bir kez daha bu savaşta galip mi gelelim? Unutmayın, onların bu topraklar üzerinde oynayıp, müdahale edebilecekleri bir tek dolar kuru kaldı. Türkiye’nin tanklarla ve darbelerle yenilemeyeceği görüldü. İçten yıkma, ayaklanma ve derin devlet modası çoktan geçti! Şimdi de "ekonomi savaşı" başladı! Karşımızda dünyanın maddi olarak en güçlü devleti var ama onların karşısında Osmanlı’nın torunları var. Bu millet nice badireler atlatmış, nice düşmana pabuç bırakmamış ve gerektiğinde tokadı vurmuş aziz bir millettir.

ABD Türkiye’ye ek gümrük vergisi getirme gibi bir küstahlıkta bulundu. Demek ki neymiş papaz bahane, dolar bahane, hedef bağımsızlığımız ve ülkemiz. Çanakkale’de kaybettiler, Kurtuluş Savaşı’nda kaybettiler, Gezi’de kaybettiler, 15 Temmuz’da kaybettiler. Yine kaybedecekler" Tarihi kahramanlıklar ile dolu aziz milletimiz, milli mücadele ruhu ile ekonomik savaşlara da göğüs gerecek güce sahiptir.

Bu saldırılar Türkiye’yi 80’li yıllara geri götürmek için yapılmaktadır. Bu şer odaklarının her seferinde unuttukları bir şey var ve tekrar hatırlatmakta da fayda var. Bu aziz millet Kurtuluş Savaşı’nda çocuğunu bırakıp cepheye koşan Nene Hatun’ların, millet toprağına ayak basanlara karşı dik duran Sütçü İmam’ların vatanıdır, bilin istedik. Bizler Anadolu’nun kapılarını açan Alparslan, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Çanakkale’de yedi düvele meydan okuyan Seyit Onbaşı’nın torunlarıyız. Sizin 1 dolarınıza vatanı size teslim etmez bu millet. Bu aziz millet gerektiğinde vatanı için kuru ekmek yemeyi kabul eder.

Türkiye artık ekonomik bir savaşın içinde, ekonomik bir saldırıyla karşı karşıya. Gezi’de sokakları karıştıranlar, 17-25’te bürokrasi ve işadamlarını hedef alanlar, 15 Temmuz’da işgale kalkışanlar bugün ekonomi üzerinden saldırıyor. Ama başaramayacaklar. Türkiye’yi bir gecede ekonomisi yerle bir olan eski Türkiye’ye çevirmek için saldırıyorlar. ABD kaynaklı küresel ekonomik operasyonların ana hedefi Türkiye’nin büyümesini, gelişmesini, söz sahibi olmasını engellemektir. Ancak karşılarında artık eski Türkiye yok. Ekonomiyle işgal girişimine de direneceğiz ve köle olmayacağız Sömürgecilerin “Dolar yükseldi” diye sevinç çığlığı atan yerli işbirlikçilerine inat dik duracağız.

Bu Millet “Bitti” demeden bitmez, bitmeyecek de Allah’ın izniyle. Türkiye’ye Kuveyt, Katar ve Pakistan gibi birçok ülkeden destek yağarken, Türk halkına düşen, gerçekleştirilen saldırılara karşı birlik olup inancını diri tutmak olacaktır. Tehditler, şantajlar ve gerçekleştirilen algı operasyonları Türkiye’yi yıldıramaz. Türkiye bu ekonomik savaşı kazanacaktır. Bu savaştan alnımızın akıyla çıktığımızda o zaman sadece Türkiye başka bir Türkiye olmayacak, dünya ise bambaşka bir dünya olacak! Türkiye üzerinde oynanan oyunlar, ekonomik döngülerin devreye girmesi ve halkın inanç ve birliği ile boşa çıkartılacaktır.

Türkiye’nin son 16 yılda göstermiş olduğu ekonomik ve siyasi gelişimin ABD ve AB ülkelerini rahatsız etmesi ile tekrar pranga altına alınmak istenmesi yönünde özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana yürüttükleri soğuk savaşın yeni bir modeli ile karşı karşıyayız. Buna karşı her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğimizi kesinlikle korumalıyız. Bu bağlamda Milli ve yerli olmak gibi bir düsturu benimsemiş Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimiz ile Devletimizin kurum ve kuruluşlarına tam güven duymalı alınacak tüm kararlara destek olmalıyız. Hâlihazırda tüm mevduatlarımızı yabancı para birimlerinden TL’ye dönüştürmeliyiz, İşgücü ve üretimleri artıracak çalışmalar yapmalıyız, kur üzerindeki baskıyı kırarak ihracata yönelecek politikalar üretmeliyiz, özellikle cari açığı besleyen ithalat kalemlerini tespit ile bu kalemleri üreterek rekabeti artırmalarını tavsiye etmeliyiz. Amerikan medyası, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ek vergi uygulama kararını tartışıyor, New Yorker dergisi söz konusu kararın "yasal dayanağının olmadığı" ve "Amerikalı üreticileri zora soktuğunu" yazarak Amerika’da da işlerin düzgün gitmediğini vurguluyor.

Kadim dost Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapacaklarını açıkladıktan sonra endişeleri daha da artmış durumda. Belki de Ayasofya’yı ibadete açmanın vakti gelmiştir. Amerikan mallarına karşı ülkemiz genelinde başlatılan boykotla birlikte Ayasofya’nın ibadete açılması düşmanlarımıza ve dolara büyük bir darbe olacaktır. Fransızların ortaya attığı ve Amerikan gazetelerinin yazdığı bir kampanya başlatmaya çalışıyorlar. Türkiye NATO’dan çıkartılsın kampanyası. Türkiye NATO’dan çıkartılırsa zaten NATO dağılır. NATO stratejik öneme sahip Türkiye ile vardır. Vatanını, milletini ve bayrağını seven her Türk vatandaşı bu ekonomik savaşta yer almalı her bir birey bu işin içinde olmalıdır. TC. Devleti sonsuza dek payidar kalacaktır. Bir kez daha tekrarlıyorum bu asla unutulmamalıdır! Davamız kutlu, Yolumuz çetin, Düşmanımız kahpedir.”

Atlı, “Cumhurbaşkanımız çalışırken, bizlerde durmamalıyız”

Nevşehir Kadın Derneği (NEVKAD) Başkanı Makbule Atlı da basın toplantısında söz alarak Türkiye’ye karşı başlatılan operasyona herkesin karşı durması gerektiğine dikkat çekti.

Atlı, “Ülkemize karşı başlatılan ve 15 Temmuz hain darbe girişimiyle iyiden iyiye kendisini gösteren şer güçlere karşın Millet olarak bir olmalıyız. Cumhurbaşkanımız bu şer güçlere karşı dimdik durup çalışırken, bizlerde asla boş durmamalıyız” ifadelerinde bulundu.

Düzenlenen basın toplantısının ardından ABD Başkanı Trump’ın fotoğrafı Kapadokya Sanayicileri İş Dünyası Federasyonu Başkanı Habibe Beşer ve NEVKAD Başkanı Makbule Atlı tarafından yakıldı. Daha sonrasında ise basın toplantısına katılanlara ve vatandaşlara helva dağıtımı yapıldı.