Taşdirek, yaptığı açıklamada, güneş gözlüğü kullanımının yaz mevsiminde olduğu kadar kışın da göz sağlığı için önemli olduğunu belirtti.


Güneş gözlüklerinin, gözü, kar, rüzgar ve yabancı cisimlerden korumak, görünür ışık yoğunluğunu azaltmak amacıyla kullanıldığını ifade eden Taşdirek, gözlüklerin UV ışınlarının zararlı etkilerinden de koruduğunu kaydetti. Kışın yağan karın güneş ışığının yüzde 85-95`ini yansıtarak adeta bir ayna vazifesi gördüğünü aktaran Taşdirek, ``UV radyasyonu, güneş ışınlarının yüzde 5`ini oluşturmasına rağmen çok tehlikelidir.

Radyasyonu göremeyiz ve hissedemeyiz ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. Bu nedenle sadece yazın değil kış aylarında da gözlerimizi güneşin zararlı ultraviyole radyasyonundan korumak için, güneş gözlüğü kullanılması gereklidir`` diye konuştu. Füme, yeşil ve kahverenginin en çok tercih edilen güneş gözlüğü cam renkleri olduğunu belirten Taşdirek, ``Kontrast duyarlılığı olan bu camlar renkleri eşit olarak geçirir, daha doğal ve net görüntü algılanmasını sağlar`` dedi.

Taşdirek, işportada satılan ürünlerde kimsenin bu standartları garanti edemeyeceğini ifade ederek, güneş gözlüklerinin optisyenlik müesseselerinden garanti belgesiyle alınmasının göz sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi. Güneş gözlüğü satın alırken sıkça sorulan ``Koyuluğu iyi mi?``, ``Yüzüme yakıştı mı?`` gibi sorularla doğru bir tercih yapabilmenin mümkün olmadığını dile getiren Taşdirek, güneş gözlüklerinin Türkiye`de daha çok aksesuar amaçlı satın alındığını bildirdi. Taşdirek, UV radyasyonunun önlemesi için güneş gözlüğü talebinin az olduğunu belirtti. Haber: Erdal Kesici