Topuzluhan Restaurantta düzenlenen programa Vali Becel’in yanı sıra İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru, Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici ile il genelinde görev yapan gazeteciler katıldı.

Programda konuşan Vali Becel, tüm gazetecilerin gününü kutlayarak Nevşehir’deki çalışmalara ilişkin bilgi aktardı.

Bir gazetecinin, geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansıyan fotoğraf ve Suriyelilerin sopayla gezmesine dair sorusuna şöyle cevap verdi: “Akademik çalışmada şöyle bir kural vardır. Yüksek lisans doktora tezi yazarken derler ki ‘Asla sıcak konularla ilgili tez yazmayın. Tez konusu olarak bir gelişmeyi, bir olayı seçmeniz için belirli bir zamanın geçmesi lazım. Sıcaklıkla spekülasyonlar çok fazla olduğu için, fotoğrafların net okunabilmesi açısından, tahlillerin doğru yapılabilmesi  açısından  yanlışlıklar ve hatalar olabilir. Onun için biraz zaman geçmesi lazım. Yorum yapmak istemiyorum, yorum yapacağım bir husus değil bu.”

“YERLİ VE YABANCI DÜŞMANLIĞI OLUŞTURMAYA YÖNELİK BİR ÇABA”

Vali Becel, Suriyeliler olayı ile ilgili de şunları kaydetti: “Geçtiğimiz Cumartesi akşamı,  Türkiye’nin genelinde bana göre bilinçli bir şekilde, arka arkaya Adana’da, Mersin’de başka yerde oldu. Bir yerli yabancı düşmanlığı oluşturmaya ve bunlarla insanları farklı noktalara getirmeye çalışıyorlar. Bizim şehrimizde de yaşayan yabancıların olduğunu biliyoruz. Görüntü gündeme gelince bununla ilgili Emniyet Müdürlüğümüz ilgili yerlere intikal etmiş bir kavganın olmadığını hemen ilk etapta belirlediler. 3-4 saat süre ile kamuoyunu yanlış bilgilendirmemek için böyle bir video dolaşıyor ama bu görüntü TİKTOK sayfasına 12 Aralık’ta yüklenmiş. Yeni bir olay değil. 12 Aralık öncesi sonrası bununla ilgili emniyete intikal eden bir olay var mı diye Emniyet Müdürü hemen emniyete geçti asayiş ile ilgili tüm arkadaşlarımız ciddi bir geçmişe dönük bir taramada bulundu. Bir görüntü çekilmiş göndermiş diye bunun gerekçesi nedir diye yapılan çalışma sonrasında edindiğimiz bilgi şu oldu. İbrahimpaşa Mahallesi’nde 12 Aralık’ta yapılmış bir düğün var. Düğünden sonra insanlar dağılıyorlar, Suriyelilere ait bir düğün. Dağılırken o kalabalığın sebebi o.  Ellerinde sopalar var, söylendiği gibi kılıç kalkan ekibi gibi yorumlar yapıldı. Öyle bir şey yok. 3 kişinin elinde sopalar var. Görüntülerdeki 2 aracın kime ait olduğu o şahısların kim olduğuna çok kısa sürede ulaşıldı. Diğer taraftan bizim bir basın açıklaması yapmamız gerekiyordu. Biz yorum yapmadık biz şunu yaptık. Biz var olan durumun bir resmini çizdik. Dedik ki emniyetimize intikal etmiş olan hakkında işlem yapılmış bir kavga olayı yok. Bir düğün çıkışındaki görüntüler var. Bununla ilgili emniyetimiz başsavcılıkla görüşmeler yaptı. Gerekli yasal prosedür başlatıldı. Onlardan ikisi tutuklu, biri ev hapsinde. Kurumların çalışması bu şekilde olur. Fakat bir infialin oluşmaması için bizim o saatte insanları en net ve en kısa şekilde bilgilendirmemiz gerekiyordu. Onun üzerine yapılan bütün yorumlar tamamen kişisel  yorumlar. Ben de onlara o zaman baktığımız zaman eleştireyim. Yani duygusal olarak bakılmış olmak, insanların kendi baktıkları pencerelerden olayı nasıl görmek istiyor ise onun üzerine yapmış oldukları yorum olarak ele alıyorum.”