Belçika`nın Verviers kentinde dün sokakta polis tarafından vurulan Cemil Kaya`nın ailesi, "meşru müdafaa" savunmasına tepki göstererek, "olayın üstünün kapatılmaması" çağrısı yaptı.


Polis kaynakları, Nevşehir`in Kozaklı ilçesine kayıtlı, 4 çocuk babası Kaya`nın bıçak taşıdığını, sokakta kendisine müdahale eden polislerle münakaşaya girmesinin ardından göğsünden vurulduğunu iddia etmişti.

Kaya ailesi, polisin "meşru müdafaa" savunmasını inandırıcı bulmuyor ve olayın "cinayet" olduğunu düşünüyor.

Cemil Kaya`nın yeğeni Necati Kaya, olayın evlerine 100 metre mesafede yaşandığını belirterek, "Amcamın 15 senedir psikolojik rahatsızlığı vardı. Fakat bu zamana kadar kimseye hiçbir saldırısı olmamıştır. Sadece kendine zarar vermiştir.

Dünkü olayda 2 polis amcamın cinnet getirdiğini görüyor. Bir tanesi etkisiz hale getirmek için sprey sıkıyor. Amcam korunmak için ceketini yüzüne kapatıyor. Sonra 4 polis daha geliyor, amcamı çembere alıyorlar. Elindeki çakıyı silah olarak görüp, hiç tereddüt etmeden kalbine kurşun sıkıyorlar" şeklinde konuştu.


Necati Kaya, "Dün resmen cinayet işlenmiştir. Bence bu olayla Türk halkına bir mesaj verildi" diyerek olayın üstünün kapatılmaması için yetkililerden destek istedi.

Cemil Kaya`nın eşi Cennet Kaya, Belçika basınında olayı meşru müdafaa olarak gösteren haberlere tepki göstererek, "Neden doğrusunu yazmıyorlar? 6 polis bir insanı etkisiz hale getiremiyor mu?" diye sordu.

Acılı eş, olay sırasında çevredekilerin polislere Cemil Kaya`nın akli dengesinin yerinde olmadığını söyleyerek psikolog çağırmalarını istediğini, fakat sonuç alamadıklarını anlattı. Kaya, "Bence bu kasıtlı. 6 kişinin bir insana gücü yetmez mi? En azından bir psikolog çağırabilirlerdi" dedi.

Cennet Kaya, eşinin cesedini görmek istediğinde polislerin kendisine izin vermediğini ve hatta gülerek alay ettiklerini anlattı.

Olayın üstünün kapatılmaması için mücadele edeceklerini belirten Cennet Kaya, kendilerini ziyaret ederek her türlü hukuki destek sözü veren Türkiye`nin Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy`a teşekkür etti.

Cemil Kaya`nın kızı Fatma Kaya da babasının kimseye zarar vermediğini ve tanıyan herkesçe sevilip sayıldığını söyledi.

Cemil Kaya`nın kardeşi Latife Kara da olaya isyan ederek, "Psikolojisi bozuk bir adamı kurşunla vurmak mı yoksa psikolog çağırmak mı lazımdı? İnsan evladı bu kadar ucuz muydu? Biz bu kadar ucuz muyduk? Bir köpek kadar değerimiz yok muydu da sokak ortasında vurulduk?" dedi.

Verviers Belediye Başkanı Marc Elsen, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek acılı aileye taziye ziyaretinde bulunacağını söyledi.

Elsen, "6-7 kadar polis oradaydı ancak sadece biri silah kullandı. Olayın nefsi müdafaa olup olmadığı soruşturma sırasında ortaya çıkacaktır.

Aileye başsağlığı diliyorum. Olayın tazeliği nedeniyle herkesin çok üzgün olduğunu biliyorum ama yine de metaneti korumalıyız" dedi.
Kaynak: AA