Kapadokya Muşkara Haber gazetesi sağlık köşesi yazarlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Kazım Usalan, nargilenin zararları hakkında bilgiler verdi.


Kömür ile tütün birleşince zarar iki kat artıyor;
Tütün mamulleri arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında nargile gelmektedir. Özellikle son yıllarda nargile kullanımının ve nargile kafelerinin yaygınlaşmasındaki en önemli ayrıntılardan biri; nargilenin sigara kadar sağlığa zararlı olmadığı düşüncesidir. Hammaddesi tütün olan nargile, sigaranın bütün zararlarını bünyesinde taşımaktadır. Aynı zamanda nargilenin yakılabilmesi ve içilebilmesi için kullanılan kömürün de zararlı etkisi sigaraya göre çok daha fazladır. Çünkü nargile yandığında sigaradan daha zararlı bir ürün ortaya çıkmaktadır.



Nargile kullanımı kanseri tetikliyor;
Nargile kullanımı özellikle ağız, gırtlak ve akciğer kanseri, dolaşım sistemi hastalıkları, damar tıkanıklığı ile solunum yolu hastalıklarına yol açmaktadır. Son yıllarda erişimi daha da kolaylaşan aromalı nargile ise tütünün zararının algılanmasını engellemektedir. Gençler aromalı nargileyi zararsız bir alışkanlık olarak değerlendirip bağımlılık kazanmaktadır.



Bulaşıcı hastalıklara da yol açıyor;
Hijyen koşullarına uyulmadığında başta tüberküloz ve hepatit olmak üzere birçok hastalık da nargile yoluyla bulaşabilmektedir. Nargilenin; şişesi, taşıyıcı hortumu, tömbekisi ve ucundaki sipsisiyle kişiye özel olarak kullanılması gerekmektedir.

Oysaki nargilenin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımındaki zorluklar ve az bulunması nedeniyle kafelerde genel kullanıma sunulan bir ürün olması, bu bulaşma riskini artırmaktadır. Nargilenin hortumunda, şişesinde ya da sipsisinde üreyebilecek herhangi enfeksiyon etkeni, insandan insana kolaylıkla bulaşabilmektedir.

Özellikle tüberküloz ve hepatit gibi önemli hastalıklar, nargilenin kullanım kurallarına uyulmaması nedeniyle rahatlıkla kişiden kişiye bulaşabilir. Bu nedenle nargile kullananlar, bulaşıcı hastalıklar açısından risk altında olduğunu bilmelidir.


Nargile bağımlılığından kurtulmak mümkün;
Nargile tüketen insanların da aynı sigara içenlerde olduğu gibi nikotin bağımlısı olarak kabul edilerek nikotin bağlılığı noktasında ele alınıp tedavi edilmesi gerekir.

Bireyler nargileyi azaltarak ya da kendiliğinden bırakmak konusunda karşılaştıkları zorluklarla baş başa bırakılmamalıdır. Sigara bağımlılarında olduğu gibi, nargile bağımlılarının da mutlaka uzmana ya da merkezlere başvurarak bu sorundan kurtulması önerilmektedir. Haber: Ali ÇAMUR