İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencisi Abdullah Talha Yılmaz dört yıldır becerikli parmaklarıyla hüsn-ü hat yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Dört yıl önce ilgi duyduğu nesih ve sülüs çalışmaları yapıyor. İnsan ruhuna ve gözüne hitap eden, seramik tabaklara güzel yazılar yazmaya devam eden Abdullah Talha Yılmaz, ?Yapılan bir çalışmadan görüp ilgi duydum ve yazmaya başladım? diyor.

SÜLÜS VE NESİH NEDİR? 2-3 mm. Kalınlığındaki kalemle yazılan Sülüs?te harfler yumuşak ve ahenkli olarak döner.

Nesih?in biraz daha büyüğü olup, harflerin yuvarlaklığı Nesih`e nazaran daha azdır. Hattın esasını teş­kil eder. Sülüs bu karakteriyle Mikyasül-hat ve Mizanü`l-hat diye şöhret bulmuştur.

Bütün hat çeşitleri ve kaideleri Sülüs`ten çıkmış>­tır. Hüsn-i hatta da Sülüs öğrenmekle başlanır. Kur`an`ların ve el yazması kitapların başlık ve sure başları Sülüs`le yazılır.

Kıvrak, yumuşak ve göz doldurucu bir yazı olduğundan hat levhaları Sülüs`­le yazılmıştır. Osmanlı - Türk zevkine çok uygun bir yazıdır. Kalınlığı Sülüs`ün üçte biri kadardır.

Küfi yazının köşelerinin yuvarlanması ile meydana gelmiştir. Hicri IV. yüzyılda ilk örnekleri görülen Nesih, V. ve VII. yüzyıllarda klasik olgunluğa ka­vuşmuştur.

Daha çok Kur`an`lar Nesih`le yazılmıştır. Türk hattat­larınca çok kullanılmış bir yazıdır. kaynak: www.derinkuyuhaber.com