ŞEHİR HABER < ANALİZ>

HACIBEKTAŞ - KAPADOKYA

Hacı Bektaş denilince orda durmak, desturla söze başlamak gerekir. Edep, erkan, usul bunu gerektirir. Selam olsun, Hacı Bektaş ilçesinde ikame eden yolumuzun büyüğü Hacı Bektaş-ı Veli’ye.
Büyük Veli’nin aydınlattığı manevi iklimde milletimiz, Yüzyıllarca çağdaşlaşmasına devam etmektedir. H. Bektaş’ın öğretisi milli olmaktan öte bir de evrensel temel insanlık öğreti boyutu vardır. Veli’yi bu yönlü de anlamak, anlatmak gerekir. Geçen zaman, Veli’nin öğretisinden bir şey eksiltmemiş aksine daha da önemsenir, anlaşılır, takdir edilir kılmıştır. Bu vesileyle; H. Bektaş Veli’nin manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, milletimize devletimize, din ve diyanetimize, insanlığa sağladığı katkılarından dolayı Şükran ve minnetle anıyorum.

Hacı Bektaş Veli, dini kimliğinin ötesinde yaşadığı dönemin aydın ileri görüşlü entelektüel bakış edinmiş düşün insanıdır. Yazım ve söylemlerinden bunu anlıyoruz.

“ ilmin, bilginin aydınlatmadığı yol karanlığa, cehalete çıkar “
“ kız çocuklarınızı, kadınlarınızı okutunuz”


Hararet nârdadır, sacda değildir,

Keramet sendedir, tâcda değildir.
Her ne arar isen, kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de, Hâc’da değildir.

Sakın, bir kimsenin gönlünü yıkma,
Gerçek erenlerin sözünden çıkma.
Eğer insan isen ölmezsin, korkma,
Âşığı kurt yemez, uc’da değildir.

Gönül Kabesine girmesin hülya,
Nefsine hâkim ol düşme bed huya.
Kirleri arıtan baksana suya,
Hep yüzü yerlerde, bucda değildir.

Büyük Veli’nin yazmaları, söylemleri şiir değil, bizatihi imanı, inancı ve insanlık öğretisidir. İnsan dolaylı da olsa İmanını yazar, İnandığı değerleri söyler; bu böyledir. Büyüklerimiz ne demiş; “oynat dilini de, kim olduğunu deyiverim sana “


HACI BEKTAŞ İLÇESİNDE NELER OLUYOR

Nevşehir genelinde bölgemizi yakından ilgili kılan konular ile ilgili bir çalışma başlatalım istedik. Kapadokya Muşkara haber Gazetemizin haber Editörü Mehmet Tolga Karaca ile birlikte bu yazı dizinini hazırlamaktayız. Hatta gazete sohbetimizde, Nevşehir için ne yapabiliriz? Çevremizdeki Vilayetlere baktığımızda turizm gibi altyapı artısı olan ancak, komşu illerin yanında ilçe görünümü sergileyen Nevşehir bunu hak etmiyor dedik. Konya- Kayseri- Aksaray gibi vilayetler almış başını gidiyor.


Nevşehir, Ankara arasında bir Hızlı Tren projesini gündeme getirsek, çok uzun bir mesafe değil yaklaşık 200/250 km arası. Kapadokya özel bir coğrafya Ankara’da belki 2 milyona yakın öğrenci var, hafta sonları Ankara’dan…

Asıl konumuza dönelim; Hacı Bektaş vazgeçilmezimiz, Anadolu’nun göz bebeği. Vatanı yurt kılan ana unsur O, yurdu aydınlatan bilgeler, düşün insanlarıdır. Eğer biz bu durumu görmezden gelir ihmal edersek vatan, sükûnet ile yaşanılır yurt olmaktan çıkar kaos, şiddet lisanı “iletişim” hakim olur. Gelişmiş ülkelere “medeni” o, memleketleri yurt yapan insanlara verilen değer, önem ve de itibar tartışılmaz; bu algı da doğrudan medeniyet, medeni tanım demektir.

Hacı Bektaş İlçemizin, Belediye Başkan’ı Ali Rıza Selmanpakoğlu’na Hacı Bektaş’ta neler olduğunu sorduk; neden derseniz? Uzun zamandır İlçe’nin Alt yapı çalışmalarından dolayı İlçe insanı şikayetçi Başkan’da, bu durumun bilincinde, farkında.

Ali Rıza Başkan, özetle ilçenin durumunu şöyle özetledi;

“İlçe’nin Alt yapısını yeniliyoruz, İller Bankası projeyi üslendi, devlet katkı verdi. İçme suları eski, asbestli borular. Bu su şebeke boruları çoktan müddetini doldurmuş, kullanırlılığı kalmamış, buna bağlı her gün şebeke arızaları oluşmaktaydı. Su deposu, yine aynı kullanım niteliğini yitirmiş, su arıtma deposu derken kanalizasyon yenileme çalışmaları, buna bağlı yolların bozulup tekrar düzenlenmesi beni, Belediyeyi ve İlçe halkını yıprattı. Alt yapı zor ve geçtiğimiz yıllar da ötelenmiş bir iş. Daha fazla ötelenip, ileriki yıllara atılacak durum da kalmadı. Bu işin de yapılması elzem olunca bu sorunu ortadan kaldırmak, eskimiş, kansörejen içeren asbestli boruları değiştirmemiz kaçınılmaz oldu. Biz de Belediye olarak bu işi üslenmek zorundaydık, işimiz de. Böyle olmakla uzun süreçli projeye kazma vurup başlattık. Şimdi ise halk sabırsızlanıyor, kısa süre de olsun bitsin istiyor, İlçe’nin durumu da malum; bütçemiz, mali durumumuz kısıtlı.

Doğrusu, devletin daha çok desteğine ihtiyacımız var. İlçe’nin nüfusu malum 5000’lerde bir gelirimiz ağır aksak karşıladığımız hizmet geliri, su parası tahsilatımız var. Bu enteresan durum karşısın da muhalifler “ parti olarak değil, bir önceki Başkanın çevresini kastediyor” yakamı bırakmıyorlar, kargaşa, aleyhim de anti propaganda yapıyorlar.

Personel alamıyorum mevcut, personelin maaş ödemesinde zorluklar yaşıyoruz.

İşkur’dan işçi talep ettik ne yazık ki karşılanmadı. İnsanımızın büyük çoğunluğu çalışmaları olumlu ileriye yönelik yatırım olduğunun bilincinde, bize destek oluyorken. İşin teorik işleyişini bilmeyen, hemen olsun bitsin mantığındaki çevrelerin bizi engellemese de bunalttığı gerçek.”Sn. Başkan, sözlerini sitemvari vb. ifadeleriyle tamamladı.

Başkan, TSK’nın “Türk Silahlı Kuvvetleri” emekli mensubu Tüm General.

Doğu ve Güney doğu ‘da Operasyonel görevler üslenmiş devletin, bekası milletin güvenlik ve selameti için yıllarca Askerlik hizmetinde bulunmuş. “Allah razı olsun” “Öyle sanıyor, inanıyorum ki devletimiz; inancımızın, İmanımızın gereği, Hacı Bektaş Veli’nin ikametgah ettiği İlçe’nin, mekanın imar ve iskanını en güzel şekilde, tez elden yapılmasını kendisine önem atfediyordur kanısındayım.” Basın mensubu olarak, yaptığımız çalışma “İl ve İlçelerimize yönelik yerel sorunlar, çözüm önerileri” biz ilgili konuyu gündeme taşımaya, dikkat çekmeye çalışıyoruz. İlgili kurumların da dikkatini çekme talebimiz dışında, bir amaç gözetmemekteyiz.
Başarılar KAPADOKYA- Başarılar HACI BEKTAŞ