Hacı Bektaş Veli Müzesi´nin dergah statüsünde, Alevilere devredilmesi talebiyle düzenlenen program kapsamında, türbenin girişinde cem töreni düzenledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Kadın ve Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Sevim Yalıncakoğlu, burada yaptığı basın açıklamasında, dergahın 1925 yılında kapatıldığını daha sonra ise gelen talepler nedeniyle 1964 yılında müze olarak yeniden açıldığını anımsattı.

Yalıncakoğlu, Alevi örgütlerin Hacı Bektaş Veli Müzesi, Şahkulu, Karaağaç, Garip Baba, Seyit Battal Gazi başta olmak üzere bu tür kurum ve yerlerin kendilerine devredilmesi yönünde istekleri olduğunu dile getirdi.

İlçedeki müzenin bölümleri olan meydan evi, aşevi, kiler ve diğer bölümlerin Alevilere ait ibadethaneler olduğunu savunan Yalıncakoğlu şöyle devam etti:

"Burası, birçok yol önderinin türbelerini içinde barındıran ve aynı zamanda aşevi, meydan evi, kiler ve diğer bölümleriyle Alevi erkânlarının yürütüldüğü ibadethanedir. 1925´te Tekke ve Zaviyeler Kanunu gereği dergâhta yapılan ibadetler tamamen yasaklanmıştır. Alevilerin, dergahın ibadete açılmasına yönelik yoğun talepleri karşısında merkezi idare 1964 yılında dergahı sadece müze olarak açmayı uygun görmüştür. Alevi örgütlerinin ve diğer Alevi kesimlerinin de yıllardır dile getirdikleri talepler doğrultusunda Hacı Bektaş Veli Dergahı, Şahkulu, Karaağaç, Garip Baba, Seyit Battal Gazi gibi pek çok Alevi dergahı ve kurumu gerçek sahibi olan Alevilere devredilmeli."

ABF´nin çağrısıyla ilçede düzenlenen programa, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilcileri de katıldı.