BAKANLIĞIN KARARI BİZLERİ ÜZDÜ

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Hacıbektaş Külliyesi içerisine hediyelik eşya satış yeri yapılması için karar alan Kültür ve Turizm Bakanlığının ihale ile bir özel sektöre yetki vermesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Bu kararın Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeniden gözden geçirilmesini istediklerini kaydeden Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, ?Hacıbektaş Külliyesi (Müzesi) içine hediyelik eşya satış yeri yapılması için karar alan Kültür ve Turizm Bakanlığı ihale ile bir özel sektöre yetki verdi. Külliye (Müze) içine yapılacak hediyelik eşya satış reyonları ve satışı yapacak işletmeciyi Kültür ve Turizm Bakanlığı?nın belirlemiş olması Hacıbektaşlıları ve Hacıbektaş?a gönül verenleri derinden yaraladı. Bu durumun iki önemli sakıncası göz ardı edilerek bakanlığa kar getirici bir tavır sergilenmesi oldukça düşündürücüdür. Müze dergâh niteliğinde olup ziyaretçilerin manevi haz duyduğu geçmişten geleceğe kültürün mistik özelliklerini yansıtan bir yapıdadır. Müze içine yapılacak olan  hediyelik eşya reyonları otantik yapıyı ve özelliği tamamen ortadan kaldıracaktır. Nevşehir valiliğinin özel idare Müdürlüğünce ?Hacıbektaş Veli Külliyesi çevresi peyzaj tasarımı ve çevre planlama projesi?  yapılmıştır. Proje Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma kurulu müdürlüğünün 14.07.2000 gün ve 1319 sayılı kararı ile onaylanmıştır.
Bu projeye göre külliyenin otantik yapısı korunmuş olup külliyenin Güney, Güneybatı, Güneydoğu çevresinde hediyelik eşya için ticari alan oluşturulmuştur. Proje uyarınca söz konusu yerde oldukça düzenli hediyelik eşya satış mağazaları açılmış olup hizmet vermektedir. Müzeye gelen turlar ve ziyaretçiler önce müzeye girince çoğunlukla müze içinde açılacak Bakanlığa ait hediyelik eşya satış yerlerinden alışveriş yapınca Hacıbektaş`taki esnaf mağdur olacaktır. Hacıbektaş?ta 50 civarında hediyelik eşya satan dükkan vardır. Her dükkanda en az üç kişi çalışır her birinin 4 kişilik aileyi geçindirdiğini varsayarsak 600 kişinin geçim kaynağı yok edilmiş olacaktır. Söz konusu dükkanların çevresindeki başka amaçlı iş yerleri ile bu sayı 1000 kişiye ulaşacaktır ki 5300 nüfuslu Hacıbektaş da bu durum sosyal yıkım olacaktır. Sayın Kültür ve Turizm Bakanından Hacıbektaş?ta Müze içinde hediyelik eşya satış yeri açma projesini yerinde, yukarda belirtilen külliye çevre projesi; müzenin otantik ve mistik ortamı ile esnafın mağduriyeti de göz önünde bulundurularak yeniden inceletilmesini ve kararın düzeltilmesini Hacıbektaşlılar ve Hacıbektaş`a gönül verenler ivedilikle beklemektedir? ifadelerinde bulundu.