Düzenlenen programa Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, Hacıbektaş Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, İl Genel Meclis Başkanı Gürbüz Dinç, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya, kurum kuruluş ve STK temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Vali Becel, programda yaptığı konuşmada; “İnşallah tohum dağıtımımız hayırlı bereketli olur,  bu alanlar artarak devam eder. Ayçiçeği üretiminde Hacıbektaş ilçesi öncü bir ilçemiz durumunda, ürün miktarının daha da artmasını diliyoruz. Gıda her zaman önemli bir konuydu, ama günümüzde daha fazla hissedilmeye başlandı. Bu biraz dünya ve toplumdaki dönüşümünde bir sonucu aslında. Toplumumuzun yüzde 6,8’i köylerde oturuyor, yüzde 93’ün üzerinde bir nüfus il ve ilçe merkezlerinde oturuyor. Yani 6 milyon insan 85 milyon insanın ihtiyacı olan gıdayı üretmekle mükellef. Yaklaşık 2 yıldır bir pandemi süreci geçirdik, bu süreç toprağın tarımın ve hayvancılığın önemini anladığımız bir süreç oldu. Üretim her şeyden değerli, tarım her şeyden önemli, ikamesi yok. Sembolik olarak dikkatleri tarımın önemine çekmek, üretmeye sevk etmek açısından anlamlı olduğunu düşündüğüm bu programı önemsiyorum, sizlerin de önemsediğini biliyorum.  İlimize, ilçemize hayırlı olsun, bereket getirmesini diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Milletvekili Açıkgöz, yaptığı konuşmada; “Hacıbektaş ilçemiz ayçiçeği için uygun bir coğrafya, inşallah burada bereketli bir ekim olur. Gıda ve tarıma yapılan yatırımlar çok değerli, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tarım konusunda, ekipman konusunda çiftçilere verilen destekler konusunda büyük gelişmeler yaşandı. Bundan sonrada devletimiz çiftçimizin yanında olacak. Üreten ve üretmeye meyilli tüm çiftçilerimizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum, Cenabı Allah çiftçilerimize kolaylıklar versin ürünleri bol ve bereketli olsun.  Hacıbektaş Sevginin Barışın Huzurun güzelliğin olduğu bir yer burada çok güzel çalışmalar yapılıyor Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve diğer kardeşlerimizle uyum içerisinde çiftçilerimize destek vererek güzel ürünler elde etmeyi Allah nasip etsin. Katkısı olan, emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz, Hacıbektaşlı hemşerilerimizi sevgiyle, saygıyla muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Milletvekili Menekşe de konuşmada; “Şükürler olsun güçlü bir coğrafyamız var, güçlü bir ülkemiz var ve güzel bir iklimimiz var. İyi değerlendirdiğimiz müddetçe her şeyin üstesinden gelebiliriz, bu işte katkısı olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Bakanımız, Valimiz, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hibe yardımının çiftçilerimize ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Hacıbektaşlı çiftçilerden Ali Haydar Gök bir konuşma yaparak, hububat üreticisi olduğunu ve proje ile Ayçiçeği üretimine yöneldiğini söyledi. Gök, projede katkısı olan herkese teşekkür etti.

İl Müdürü Özgür Memiş ise yaptığı konuşmada; “İl Müdürlüğümüzce Bakanlığımız Bitkisel Üretim, Hayvansal üretim, KKYDP, Özel İdare ve KOP kapsamında projeler hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında ilimizde kuru fasulye, buğday, triticale, arpa ve ayçiçeği üretimi ile yüksek telli terbiye sistemli bağ projelerinin uygulanmasına başlanmıştır. Yağlık ayçiçeği çeşitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması projesi ile ilimiz genelinde havza bazlı destekleme modeli kapsamında yağlık ayçiçeği üretimine açık olan Hacıbektaş ilçemizde yüzde 75 hibeli ayçiçeği tohumu dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde 2021 yılı içerisinde 8 milyon dekar alanda yağlık ayçiçeği yetiştirilmiştir. İlimizde ise 2021 yılı için 3 bin 500 dekar alanda yağlık ayçiçeği yetiştirilmiştir. İlimizde yağlık ayçiçeği üretimi 2021 yılında 670 ton olup 652 tonu Hacıbektaş ilçemizde üretilmiştir. Dekara verim ise kıraç şartlarda 125 kilo civarındadır. İlimizde özellikle Hacıbektaş ilçemizde yaygın olarak kıraç şartlarda ayçiçeği ekiminde esbella, algatra ve elgi çeşitleri kullanılmaktadır. Projemiz ile ilimizde yeni ve yerli bir çeşit olan kıraç şartlarda yetiştiriciliğe uygun DERAY çeşidinin tohumu kullanılacaktır. Projelerin Nevşehir’e kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, Sayın Vekillerimize, Sayın Başkanlarımıza teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından üreticilere ayçiçeği tohumu teslim edildi.