Kitabın adı “Anadolu Bozkırından Doğan Bir Işık Heykeltıraş Hakkı Atamulu”. Yazarı da Dr. Faruk Güçlü. Kitap Ürün yayınlarından (Ankara) 2020 Şubatında çıktı.

     Kitap fazlı hacimli olmamasına karşılık içerik anlamında Cumhuriyet tarihinin ilk heykeltıraşlarından biri olan Hakkı Atamulu’nun kendi kitabı dışında bir ilk olma özelliği taşıyor. Bilindiği gibi Hakkı Atamulu yaşarken “Yontularım” isimli bir kitap çıkarmıştı. Bu yayınladığı kitapta bazı eserleri yer alsa da Atamulu yapısı gereği kendi eserlerini övmek ve anlatmak konusunda mütevazı bir anlayışı vardı. Bu nedenle de kendi sanat anlayışını diğer sanatçılardan edinebilmekteyiz.

    Dr. Faruk Güçlü Bu kitabında yoğunluklu olarak eserlerini özet de olsa ele almıştır. Bu kitap Atamulu’nun eserleri hakkında bir fikir vermektedir.

   Kitapta yer alan kentlerdeki heykel çalışmaları dışındaki bazı konu başlıkları: Sanatçının yaşam öyküsü, Belediye Başkanı olarak Siyasetçi Hakkı Atamulu, Önemli eserleri, Anıtkabir 23 Nisan Kulesi Kabartması, Derinkuyulu Hakkı Amca, Hakı Atamulu Hakkında.”

    Kitapta dikkat çeken birkaç husus var. Kitapta yer alan bu hususlardan biri Heykeltıraş Sadi Çalık’ın 1952 yılında Hakkı Atamulu ile birlikte Kültür Park için yaptığı rölyefin bugün nerede olduğu bilinmediğidir. Diğer bir husus da; açılan bir yarışma neticesinde Giresun’a sivil giyimli yapılan Atatürk heykelinin akıbetinin ne olduğunun bilinmeyişi. Atamulu’nun ailesini dışında pek çok kimsenin de bilmediği bir başka durum daha vardır. O da sanatçının doğduğu ilçesi Derinkuyu için iki metreye yakın alçıdan yapmış olduğu beyaz bir figür heykelidir. Bu heykel beldenin ilçe oluşu nedeniyle Derinkuyu’da çarşı içindeki eski Müftülük binası yakınlarında sergilen heykelin akibeti! Heykelin kırıldığı sanılmaktadır.

    Zaman içerisinde Hakkı Atamulu’nun yaptığı heykellerinin ilginç serüvenleri de bulunmaktadır. Kitapta da yer aldığı gibi Damat İbrahim Paşa’nın heykelinin yıllar içinde yer değiştirilmiş olmasıdır.

   Heykeltıraş Hakkı Atamulu ile ilgili bu kitap dışında tezler, bildiriler hazırlanmış ve makaleler yazılmıştır. Bu anda yeni tez çalışmaları da yapılmaktadır. Dr. Faruk Güçlü’yü sanatçı Atamulu hakkında çıkan ilk, bilgilendirici ve kaynak bir eser hazırlaması nedeniyle tebrik ediyoruz.