Prosedüre göre mahkemeler tarafından verilen idam kararları Yargıtay´da onaylandıktan sonra Meclis´e gönderiliyordu. Meclis´in de idam kararını onaylaması halinde idam cezaları infaz ediliyordu. İnfaz kurallarına göre ölüm cezası hükümlünün mesup olduğu din ve mezhebin hususi günlerinde yerine getirilmiyor, hamile kadınlar doğum yapana kadar, akıl hastalığı tespit edilenler akli dengesi düzelene kadar idam edilmiyordu. 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler hakkındaki idam cezası infaz edilmiyordu.

            İdam cezası ne kadar insan haklarına aykırı gibi görünse de, idam cezasını hak eden birine  bu cezanın yerine ömür boyu hapis cezası verilerek; masum insanların ve toplumun hakkına tecavüz  edilmiyor mu? Bu suçu ileride işleyecek kişilere bir caydırıcılık zafiyeti ortaya çıkmıyor mu?

1990´lı yıllarda birçok idam kararları verilmiştir ancak infaz edilememiştir.Bunlardan en önemlisi Abdullah Öcalan´ın 29 Haziran 1999´da idam cezasına çarptırılmasıdır.Cezası 25 Kasım 1999´da Yargıtay tarafından onandıysa da idam cezasının AB uyum yasaları ile kaldırılmasından cezası müebbete çevrildi.

            İdam cezası gerektiren suçların başında gelen vatan hainliği diğer adi suçlar gibi bir veya birkaç kişiyi değil 75 milyona karşı yapılmış bir suç değimlidir? Bugün geldiğimiz noktada vatan hainlerinin çoğalmış ve bunlara önlem alınması için nasıl ki TBBM idam cezasını kaldırdığı gibi tekrar uyğulamaya sokması gerekir. Eger bu konu çok hassas derlerse bir çok konuda olduğu gibi halka sorulmalı yani referanduma gidilmelidir.

            İdam cezası Türkiye´de 1 Ağustos 2002 tarihinde kaldırıldı. Kaldırılma sebebi Avrupa birliğinin idam cezasını Türkiye için bir insan hakları ihlali saymasıdır. Türkiye için ilerleme raporunda önümüze bir engel olarak koymasıdır.

            Burada önemli olan şudur; idamın yasaklanmasıyla birlikte ülkedeki hainler koruma altına alınıyor. Buna niçin gerek duyuluyor? Bu insanları koruma altına alarak toplum vicdanında derin yaralar açılıyor. Günümüzde ABD, Çin, Japonya gibi ülkelerde idam cezası uygulanmaktadır.

İdam cezasının ülkeye getireceği birçok faydalarda vardır. En başta bu fiilleri işleyecek şahıslara çok ciddi caydırıçılık olacak ve suç oranı düşecektir. Toplum vicdanı yaralanmayacaktır. Sineklerle uğraşılmayacak bataklık kurutulacaktır. Ülke olarak vatan hainlerine göstereceğimiz her müsamaha ülkeye terör, ölüm, bölünme, soysa ekonomik zararlar olarak geri dönecektir.

            Aynen; toplumda derin yaralar açan Özgecan olayında fiili işleyen kişileri içeride beslenmesi gibi