Yeni Sanayi Sicil Tebliğinin Resmi gazetede yayınlandığı ifade edilirken konuya dair şu açıklama yapıldı. ?25 Ekim 2014 tarih 29156 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliği ile üretime geçen ve üretimde bulunan işletmelerin sanayi siciline kayıtları e-devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (https://sanavisicil.sanavi.gov.tr) elektronik ortamda yapılabilecek.

Sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olabilmesi için aranan en az bir işçi çalıştırma şartı kaldırıldı. Böylece işçi çalıştırmayan imalatçı işletmelerin de sanayi siciline kaydı yapılabilecek.

Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğe göre; Mikro ölçekli işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmeleri (0-9 kişi çalıştıran),

kapasite raporu şartı aranmaksızın elektronik ortamda istenen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak beyan etmeleri halinde sanayi siciline kayıt olabilecekler.

Sanayi siciline kayıtlı tüm işletmeler, yıllık işletme cetveli beyanı, değişiklik ve iptal, işlemlerini de yine Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirebilecekler.

Bu tebliğ ile sanayi işletmeleri hakkında daha doğru ve güvenilir veri toplanarak kullanıcıların hizmetine sunulacak. Yeni kurulan sanayi işletmeleri 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereğince, üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren iki ay içerisinde sanayi sicile kaydolmak zorundadırlar.

Sanayi sicil
kayıtları sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesinde ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesi için önemli bir kaynaktır.

Ayrıca, 02/08/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6495 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un ikinci maddesi ile 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununa eklenen geçici maddeye göre;

faaliyette olup
olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanmayacaktır.

Sanayi Sicile kayıt zorunluluğunu bugüne kadar yerine getirmeyen sanayi işletmelerinin 6945 Sayılı Kanunla tanınan kanuni muafiyetten yararlanmaları, idari para cezasına uğramadan kayıtlarını yaptırmaları bakımından ivedi olarak İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir. Kamuoyuna ve ilgililere saygı ile duyurulur.? Haber: Erdal Kesici