Batı Afrika ülkelerinde, peri bacaları, yer altı şehirleri, vadileri ve pek çok tarihi mekanıyla ünlü Kapadokya'nın tanıtımı için hayata geçirilen bir proje kapsamında Türkiye'ye gelen Nijerya ve Ganalı ünlüler izlenimlerini AA muhabirine anlattı.

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti NGC, Projenin en önemli mihmandarlarından

Aylık 150 bin baskısı yapılan "Ovation International" dergisinin özel sayfalarında yer alması beklenen Kapadokya görüntüleri Afrika ülkelerini büyüleyecek. Kapadokya turizminin gelişimine büyük katkılar sağlayan ve Nevşehir marka değerini yaptığı etkinliklerle ortaya koyan Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Ekici ve Cemiyet üyeleri Kapadokya turizminin Afrika kıtasında daha çok gelişmesi için büyük bir misyon edinerek çalışmalar yürütüyor. Nijerya, Gana ve Benin gibi ülkelerde Kapadokya bölgesinin tanıtımlarının yapılarak daha çok yabancı turistin gelmesi için çalışmalar yürüten Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti, Nevşehir Valiliği ve Kültür Turizm Bakanlığı ile ortak projeler geliştirerek bölgeye daha çok Afrikalı turistin gelmesi için elini taşın altına koyuyor. Türkiye'ye gelen Nijerya, Gana ve Benin’li ünlülerin özellikle Kapadokya bölgesiyle ilgili izlenimlerini anlattığı ziyaretler kapsamında büyüleyici atmosferden çok etkilendikleri belirtiliyor. Afrikalı misafirlerin Türkiye’ye davet edilmesinden bölgeyi gezmelerine kadar hem diplomatik hem de bürokratik anlamda yapılan girişimlerin içinde baş rol oynayan ve bunun meyvesini almaya başlayan Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti, Kapadokya bölgesinin tanıtımına büyük destek ve katkı sağlamaya devam edecek. Türkiye'nin tanıtıldığı "Kapadokya Özel Sayısı"nın yayınlanacağı "Ovation International" dergisinin de sahibi olan Nijeryalı gazeteci, yazar ve siyasetçi Chief Dele Momodu, bütün arkadaşlarına Türkiye'ye gelmelerini tavsiye ettiğini söyledi. Nijerya, Gana ve Benin'de yayınlanan ve Batı Afrika'ya hitap eden derginin yanı sıra siyasi kişiliği ve geçmişteki devlet başkanlığı adaylığıyla da tanınan Momodu, Türkiye'ye üçüncü gelişi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye'ye pek çok kez geldim. İstanbul, Kapadokya ve Ankara'yı gezdim. Burayı sevdim, arkadaşlarıma 'Türkiye ölmeden önce gelmeniz, görmeniz gereken yerlerden' diyorum. Burada her şey çok güzel, doğal ve huzurlu. Alışveriş için de çok güzel mekanlar var, bu nedenle dünyanın her yerinden turistler geliyor. Kaldığım oteller olağanüstüydü. Kapadokya'da ilk kez bir mağara otelde kaldım. Kapadokya Türkiye'deki en sevdiğim yer oldu." Momodu, Türk insanının arkadaş canlısı olduğunu, gezi boyunca kendisini rahatlamış ve tazelenmiş hissettiğini dile getirdi. Momodu, "Kapadokya'daki mağaralar, havada uçan balonlar ve eski şehir hayal edemeyeceğim güzellikteydi. Ayrıca burada her şey doğal, yemekler şahane, sağlıklı ve lezzetli. Türkiye'ye her gelişimde mutlu oluyorum." şeklinde konuştu.

"Ailemle birlikte tekrar gelmek istiyorum"

Nijeryalı oyuncu Richard Mofe-Damijo, Türkiye gezisinin çok ilginç ve inanılmaz olduğunu, ilk kez gittiği Kapadokya'da insanların samimiyeti başta olmak üzere her şeyi çok sevdiğini söyledi. Aynı zamanda avukat ve iletişim uzmanı da olan Mofe-Damijo, konakladığı mağara otellerden etkilendiğini, hayatında böyle bir şey görmediğini ifade etti. Mofe-Damijo, insanların çok sıcak ve samimi olduğunu vurgulayarak, "Karşılaştıklarımız herkes bize yemek, çay, kahve, su ikram etmek istedi. Çok sıcak insanlar, kesinlikle ailemle birlikte tekrar gelmek istiyorum." dedi. Türkiye ile Batı Afrika ülkeleri arasında ekonomik ve kültürel bağlar da olduğuna dikkati çeken Mofe-Damijo, şöyle devam etti: "Özellikle moda endüstrisi, kumaş ve giyim alanında ticaretimiz var. Ayrıca mobilya da geliyor. Bir arkadaşımın otelinin mobilyaları Türkiye'den gelmişti mesela. Burada Türkiye'de bir Nijerya restoranına gittim ve ortağı Türk'tü, bu birlikteliğin ve iş birliğinin bir göstergesi." Mofe-Damijo, Türkiye'ye ilk gelişi olduğunu, sosyal medyadaki takipçilerine de Türkiye'ye gelmelerini tavsiye ettiğini ve çok sayıda mesaj aldığını sözlerine ekledi.

"Herkesin hayatından en azından bir kez gelmesi lazım"

Batı Afrika ülkelerinden Gana'da avukatlık, televizyon sunuculuğu ve modellik yapan Sandra Ankobiah ise ilk olarak 2013'te geldiği Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Önceki gelişinde sadece İstanbul'da kaldığını, bu gezisinde Kapadokya'yı ilk kez görme fırsatı bulduğunu belirten Ankobiah, şunları kaydetti: "Gelmeden önce Kapadokya'yı hiç duymamıştım. Davet edilince internetten biraz baktım ve çok heyecanlandım. Kapadokya gezmek için çok güzel bir yer, herkesin hayatında en azından bir kez gelmesi lazım. Yer altı şehri, mağaraları her biri gerçek bir tecrübe. Buradaki insanların samimiyeti çok hoştu. Mağara otelinde çok iyi karşılandık, Kapadokya'ya tekrar gidersem aynı yerde kalacağım."

"Nijerya, Gana ve Benin vatandaşlarına sesimizi duyurmak istiyoruz"

Batı Afrika'nın üç ünlü ismini İstanbul ve Kapadokya'da ağırlayan The Butik Grup üst yöneticisi Aydın Adem Yıldırım ise misafirlerini Türkiye'yi yurt dışında tanıtmak için getirdiklerini söyledi. Momodu ile birlikte "Ovation International" dergisi için Batı Afrika ülkelerine yönelik Türkiye ile ilgili özel bir sayı hazırladıklarını belirten Yıldırım, "Bu sayıda Türkiye'de turizm, iş olanakları ve üretim hakkında bilgiler yer alacak. Nijerya, Gana ve Benin vatandaşlarına sesimizi bu şekilde duyurmak istiyoruz" dedi.