Geçtiğimiz günlerde kurulan Kapadokya At ve Atçılık Geliştirme Derneği yönetimi gazetecilerle bir araya geldi.

Tanışma toplantısında Dernek Başkanı Rahmi Özgür, Kapadokya’daki atçılık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Özgür, burada yaptığı konuşmada, Kapadokya’da yapılan atlı turizme bir standart getirilmesi gerektiğini söyledi.

Son zamanlarda bölgede at çiftliklerinin rastgele çoğaldığını aktaran Özgür, bu durumun hem atlara hem de turizme zarar vereceğini savundu.

Kapadokya’nın Pers dilinde Güzel Atlar Ülkesi anlamına geldiğini ve Kapadokya’da yapılan atlı turizmin, bölge için önemli bir turizm aktivitesi olduğunu vurgulayan Özgür, Kapadokya Alan Başkanlığı’nın bu konuda çalışma yapması gerektiğini belirtti.

Kapadokya’da hayat bulan atlı turizmin bir sistem ve düzende yapılması için dernek kurduklarını kaydeden Özgür, “Doğal ve kültürel anlamdaki turizmin en temel çeşitlendirilmiş turizm dalı olan atçılığın, yaygınlaştırılması ve bu kapsamlı aktivitelerin daha düzeyli bir şekilde yapılması gerekiyor.” dedi.

“TEDBİR ALINMALI”

Son zamanlarda artan at çiftliklerinin günün şartlarına uymadığını ifade eden Özgür, “Atların bakımlı ve sağlıklı bir şekilde yaşamaları gerekiyor. Çiftliklerde de bir standart yok. Kapadokya Alan Başkanlığı bu konuyu dikkate almalı. Atlar ve ATV’ler aynı güzergahta gidiyor ve büyük sıkıntı oluyor. Kapadokya’da olumsuzlukların yaşanmaması için tedbir alınması gerekiyor.” diye konuştu.

Dünyanın her tarafından turistin at turlarına ilgi gösterdiğini söyleyen Özgür, şöyle konuştu: “At turları yıllardan beri bölgede alternatif turizmin başında geliyor. Yıllık ortalama 50 bin saat at turu düzenleniyor. Bölgede 1000 civarında at var ve yaklaşık 300 tanesi tura çıkıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında atçılığın önemi ortaya çıkıyor. Biz de dernek olarak atlı turizmi kalite ve standarda kavuşturmak istiyoruz.”

ATÇILIK GELİŞTİRİLECEK

Kapadokya’daki atçılığın geliştirilmesi için dernek olarak projeler hazırladıklarını aktaran Özgür, atçılıkla ilgili festivaller, yarışlar ve etkinlikler düzenleyeceklerini, bölgedeki at turizminin daha da canlanması için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.