Kapadokya bölgesinde faaliyet yürüten profesyonel turist rehberleri, çalışmalarını birlikte yürütmek ve bölge turizmine katkı sağlamak amacıyla yeni bir oluşum için kolları sıvadı.

Turizm alanında hizmet vermek amacıyla otel ve mağazalar kurarak sektörde söz sahibi olmayı hedefleyen rehberler, oluşturacakları bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla da haklarının korunması için çaba harcamayı planlıyor. Profesyonel turist rehberi Recai Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rehberlerin turizm faaliyetleri çerçevesinde en aktif grup olmalarına rağmen başka bir ek gelire sahip olmadıklarını belirtti.

Turizm alanındaki çalışmalarda önemli payı olan rehberlerin, sahip oldukları nitelikleri iş gücüne çevirmeyi amaçladıklarını ifade eden Tekin, Kapadokya bölgesinde 500´e yakın profesyonel rehber çalıştığını, rehberlerin birlik içinde yürütmeyi hedeflediği yeni proje sayesinde hem bu alandaki kayıt dışı iş gücünün önüne geçileceğini hem de rehberlerin turizmin farklı kollarında faaliyet yürütebilmelerinin önünün açılacağını söyledi.

Projenin hayata geçirilmesinin ardından turist rehberlerinin profesyonel yönetim sistemine kavuşacaklarına da işaret eden Tekin, şöyle konuştu: "Bölgedeki rehberler turizm faaliyetlerinde, dışarıya en açık ve en çok bağlantısı olan grup. Ancak bizler turist rehberliği dışında çalışma yapamıyorduk. Bir araya gelerek niteliklerimizi iş gücüne çevirmeyi hedefliyoruz. Bölgenin turizm yapısı bunun için müsait.

Bir şirket çatısı altında bir araya gelmemiz, rehberlerin yıllardır kangren haline gelmiş olan vergilendirme sorununu rehberler yararına çözmüş olacak. Rehberlerin farklı kollarda faaliyet göstermesini sağlayacak. Yurt içi ve dışındaki kurumları Kapadokya turizmi için devreye sokabilmemize olanak sağlanmış olacak.

Aynı zamanda Kapadokya´da hizmet veren otel, mağaza ve acentelerle ortak hareket ederek bölge turizmine canlılık katacağız." Profesyonel turist rehberi Kamil Genç ise projenin hazırlıklarına devam edildiğini, yeni turizm sezonuna yeni oluşumlarla girmeyi hedeflediklerini aktardı.

Genç, "Turist rehberleri ikinci planda kalmaktan kurtulmak için çözüm bekliyordu, yeni hizmet ve iş imkanı sağlamak amacıyla bunu başaracağız. Yeni turizm sezonunda projeyi hayata geçirmeyi amaç edindik. Hem Kapadokya kazanacak hem sektördeki işletmeler" dedi.