TÜRKÇE ADI     : KIRMIZI KADİFE AKARI  

LATİNCE ADI    : TROMBIDIUM SPEC  

İNGİLİZCE ADI : VELVET MITE - RED MITE 


Bu mahlûklar Trombidae denilen bir aile mensup olup sekiz bacaklıdır. Aslında ortalıkla bol miktârda bulunabilmelerine ve göze batan canlı renklerine rağmen gayet küçük oldukların genellikle insanların dikkatini çekmezler demek mümkün olsa gerek.

Bazı türleri Antarktika'da ve denizlerin altında dahi yaşayabilen ve yirmi bin kadar türü olduğu söylenen akar sınıfına mensup canlılar yaşadıkları bölgelere göre farklı beslenme şekillerine sahiptir. Bu sayfaya konu olanlar ise sahip oldukları kırmızı tüyle kaplı gövdeleri sebebiyle kırmızı kadife akarı olarak da adlandırılan canlıdır.

Dünya üzerine yayılmış pek çok alt türü olan kırmızı kadife akarlarından şimdiye kadar Üsküdar'da rastladıklarım aşağıdaki türlerden ibaret. Doğrusu bunları bulmakta pek bir sıkıntı da yok fakat belli zamanlarda ortalıkta dolaşıp belli zamanlarda kış uykusuna yattıklarından olsa gerek daima rastlamak da mümkün olamıyor velhasıl zamanlama da önemli.

Kırmızı kadife akarları larva safhasında iken asalak yetişkin hale geldiklerinde ise etobur olarak yaşarlar. İnsanlara bilinen bir zararı yok gibi görünse de larva safhasında iken karşılaşırsanız belki kanınızı emmek isteyebilirler.