Devlet Başkanı, «Büyük Bozkır'ın Yedi Yüzü»  başlıklı bir makalede, Türk halklarının manevi canlanma ihtiyacını özellikle belirtti.

Türk halkının aydınlık isimlerinin mirasını korumak ve gelecek kuşaklara bırakmak için Türk Konseyi'ne «Türk dünyasının 100 önde gelen kişiliği» projesini uygulama önerisinde bulundu.

Kazakistan Devlet Başkanının girişimini desteklemek için Azerbaycan'ın başkenti Baküde «Alash Arystarı» kitabının tanıtımı ve Kazak ve Azerbaycan dillerinde Hüseyin Javidi'nin şiir koleksiyonu gerçekleştirildi.

Etkinliğin düzenleyicileri Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Kazakistandaki Büyükelçiliği, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi. El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi  Rektörü, Akademik  Galym Mutanov konuşmasında, devlet başkanının «Büyük Bozkır'ın Yedi Yüzü» adlı makalesinin, Türk halklarının insan uygarlığının gelişimine katkısına büyük önem verdiğini belirtti. Hüseyin Javid, dünya edebiyatının gelişimine büyük katkı sağlayan muhteşem bir kelime ustası ve Azerbaycan'ın olağanüstü bir şairidir. Yazılarında, Türk dünyasının manevi bütünlüğüne çok övgüde bulundu.

Toplantının sonunda El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Galym Mutanov  ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı  Isa Habibeyli işbirliği anlaşması imzaladı.

Taraflar, 1926'da düzenlenen ilk Tüm Birlik Türki Kongresi'nin materyallerinin yanı sıra Türk halklarının tarihi, dilbilimi, kültürü ve edebiyatı üzerine bilimsel projelerin ortak olarak uygulanmasını yeniden düzenlemeyi kabul etti.

«Dede Korkut»  Azerbaycan Ulusal Fonu Başkanı Eldar İsmailov iki ülkenin kültürel ve insani bağlarının güçlendirilmesine büyük katkıları için El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Galym Mutanov'а «Altın Kalp» ödülünü sundu.

Galym Mutanov'un önde gelen bir bilim adamı ve yükseköğrenimin organizatörü olarak bilindiğini, Kazakistan'ın önde gelen üniversitesi olan El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi'nin öncülüğünde Türk dünyasında en iyi üniversite unvanını kazandığını ve uluslararası alanda önemli ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Doç.Dr. Safura Böribayeva

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi,

Uluslararası İlişkiler Fakültesi, Diplomatik Çeviri Bölümü

Almatı/Kazakistan