Niğ-Bor 2. Uluslararası Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında, Arnavut sanatçı Saimir Strati’nin, 1 Nisan’da başladığı, “Atatürk ve Dünya Barışı” konulu Guinness Dünya Rekoru denemesi, 10 Mayısta sona erdi. Sanatçı, 250 bin vida ile yaptığı 15 metrekarelik eserin tescili için İngiltere’nin başkenti Londra’daki Guinness Merkezine giderek başvuru yapacak. Daha önce 10 kez Rekorlar Kitabına giren Arnavut Sanatçı, 11. Rekor denemesinden de olumlu sonuç alacağını söyledi.

Halibas Art Direktörü Serkan Haliloğulları bu yıl ikincisini düzenledikleri Uluslararası Sanat Günleri Etkinliğine, dünyanın dört bir yanından onlarca sanatçının yanısıra, 20 bine yakın ziyaretçinin geldiğini belirtti. Etkinlikle ilgili tüm masrafları kendilerinin karşıladığını anlatan Haliloğlulları, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in maddi ve manevi desteğinin haricinde diğer yetkili ve ilgili kurum ve kuruluşlardan destek görmediklerini açıkladı.

Etkinlik kapsamında Arnavut sanatçının yaptığı muhteşem eserle ilgili, Londra Guinness Merkezi’ne gönderilmek üzere istenilen video kayıtları ve ölçümlemeler ile birlikte diğer bilgi ve belgeler hazırlandığını anlatan Haliloğlulları, “ Normalde rekora Bor’da tasdiklenmek üzere Londra’dan gelecek 2 yetkilinin gelmesi gerekiyordu. 7.000 sterlin (yaklaşık 50.000 TL) masraf karşılığı gerçekleşecekti fakat 2. Niğ-Bor Etkinliklerinin masraflarını biz karşıladığımız için bu gideri karşılayamıyoruz. Bu imkansızlığa rağmen hazırlanan bilgi ve belgenin incelenmesi sonucunda rekorun kırılacağını ümit ediyorum” dedi.

 Nisan’dan bugüne kadar etkinliğin gerçekleştirildiği Bor Eski Rum Kilisesi’ni 20.000 üzerinde sanatseverin ziyaret ettiğini anlatan Serkan Haliloğlulları, “Bu etkinlik içerisinde 22-28 Nisan 2019 tarihleri arasında yurt içi ve yurt dışından gelen 32 sanatçının 5 günlük süren çalıştaylarının ardından yaptıkları eserler kilisemizde halkımızın beğenisine sunulmuş olup, yediden yetmiş yediye ziyaretçi akınına uğramıştır” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında Niğde’nin ve Bor ilçesinin sanata doyduğunu ifade eden Serkan Haliloğlulları, “Amacımız ilimizin ve yöremizin tarihi ve turistik yerlerini uluslararası boyutta tanıtmak ve çocuklarımıza sanatı sevdirmek ve aşılamaktır. Bu amacımıza fazlasıyla ulaşmanın haklı gururu ve onurunu yaşıyoruz.  2. Niğ-Bor Etkinliği bir hayalin gerçeğe dönüşmesidir.

Geçen yıl birincisini düzenlediğimiz 1. Niğ-Bor Kültür ve Sanat Etkinlikleri herkes için bir hayalken 18 ülkeden 57 sanatçı toplamda 90 misafirlerimizi Halibas Art olarak Niğde’de ağırladık.

Niğde’nin bütün tarihi mekanlarında bir hafta boyunca sergiler açtık. Böylece sanatçılarımız sosyal medyadan yer bildirimleri de yaparak ilimizin tarihi ve haritadaki yerlerini işaretleyerek Niğde’yi Dünya’ya duyurmuş oldular. Niğde tarihinde böyle bir tanıtım ve etkinliğe şahit olmamıştır. 2. Niğ-Bor Etkinliklerinde ise yukarda belirttiğimiz içeriklerle kırk gün boyunca halkımıza Bor’da tam bir kültür ve sanat şöleni yaşattık” ifadelerini kullandı.

Etkinliğe halkın büyük ilgi göstermesine rağmen yetkililerin ilgisiz kalmasını eleştiren Haliloğulları şunları söyledi:

“İlimizin ileri gelenlerine sesleniyorum; Lütfen çocuklarımızdan sanatı uzak tutmayın, her ne şekilde şahsıma destek vermemiş olsanız bile benden sonrakilerin önünü kesmeyin. Atamızın dediği gibi “sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”Yine cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip ERDOĞAN Bey’in dediği gibi “Sanat ve Kültürde biz sınıfta kaldık ve bununla mücadele terörle mücadeleden daha önemlidir” sözüyle  Bu söylemler bizlere verilmiş bir emir ise

Biz HALİBAS ART olarak bu emri layığıyla yerine getirmenin haklı onuru ve gururunu yaşıyoruz.

Son olarak en baştan söylediğimiz gibi ATATÜRK ve Dünya Barışı tablosu Bor’da yapıldı ve Bor’da kalması en büyük arzumuzdur.

Bu süre zarfında tablomuz ve sanatçılarımızın yapmış olduğu eserler 2. Niğ-Bor Uluslar arası Sanat Etkinliği kapsamında Bor Kültür Evinde sergilenmeye devam edecektir.

Bugünden itibaren manevi değerleri bir kenara koyup, işin maddi boyutuna bakmak zorundayız çünkü 3. GELENEKSEL NİĞ-BOR ULUSLAR ARASI SANAT ETKİNLİKLERİ’nin çalışmalarına HALİBAS ART olarak şimdiden başlamış bulunmaktayız. Sloganımız ; “7 Gün 7 Sanat 7 Kıta 7 den 77’ye...” Niğde’miz kültür ve sanat merkezi olacaktır.”