Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun asıl amacı, Türk soylu ülkelerle işbirliği kurarak Türk Dünyası’nın kültürel değerlerini tanıtmak, yaygınlaşmasını teşvik etmek ve bilgi alışverişinde bulunmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için Türkiye, Kazakistan, Türkmenistan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Macaristan, Makedonya ve Kıbrıs 9 ülke, 9 şehir ile birlikte işbirliği projeyi imzaladı.

Festivalin teması, bugün çok alakalı olan manevi değerler, manevi zenginliklerdi. Uluslararası Film Festivali'nin açılışına, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, sinema efsanesi, tanınmış aktör ve yönetmen Asanali Ashimov ve diğer onur yabancı konukların yanı sıra, belgesel yapımcıları ve film yapımcıları, medya temsilcileri, halk ve Almatı üniversitelerinin öğrencileri katıldı.

El-Farabi Kazak Milli Üniversitenin ilk rektör yardımcısı Mukhambetkali Burkitbaev; “Ortak Türk mirasının korunmasına, ulusal kimliğin popülerleşmesine ve Türk devletlerinin yaratıcı bütünleşmesine adanmış bir film festivaline ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir onur” dedi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, üniversiteye sıcak karşılama için teşekkür etti.

Demir; “Film festivali her yıl halklarımızı bir araya getirerek manevi olarak genişliyor. Mirası da bizi birleştiren büyük Türk düşünür El-Farabi'nin topraklarında gerçekleşiyor, tüm insanlar için değerli. 2020 yılında, dünya 1150. yıldönümünü kutlayacak, bu önemli olay kesinlikle bir sonraki film festivalinin temalarına yansıyacaktır” dedi.

Dünya sinemasına büyük katkıları ve Türk ülkeleri arasındaki kültürel bağları güçlendirmesi nedeniyle Asanali Ashimov'a Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir özel bir ödül verdi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, ayrıca belgesel filmlerin geliştirilmesine büyük katkılarından dolayı film festivaline verdiği destek için Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Galym Mutanov'a plaket verdi.