1. Derya Yazar için fotoğraf nedir?

Dünyanın birçok ülkesindeki sosyal hayatı fotoğraflarımla belgeledim. Fotoğraf benim için nefes almak. Hayatımın enerjisini besleyen en önemli haz. Fotoğrafın tüm bilim ve sanatları etkilediği gibi sosyal yaşamı da kanıta dayalı estetik belge olarak tamamladığını düşünüyorum.

Fotoğrafta temel ilkem; Japon atasözünün dediği gibi “Kendine Usta diyebilmek için; önce ustanı geçeceksin, sonra seni geçecek bir öğrenci yetiştireceksin.”

Hiç kimseyi geçme talebim yok ama beni geçecek fotoğraf dostları yetiştirmek istiyorum. Bu amaçla gönüllü olarak; kurum, kuruluşlara, fotoğrafla ilgili dersler, sunumlar ve söyleyişiler yapmaktayım.

Dünyanın gözbebeği Kapadokya’da yaşamam benim için bir ayrıcalık. Bu bilinçle, daha derin düşünüp farklı fotoğraflar üretme, çabası içerisindeyim. Kapadokya’nın gönüllü tanıtım elçisi olma yolundayım.

Derya Yazar’ın kırılma noktası nasıl oldu?

Var olma, farkındalığım çok geç gelişti. Çocukluğumdan itibaren sanatın her alanına ilgi duydum. Fotoğrafı buluncaya kadar birçok hobi denedim. Hayatımın kırılma noktasını 10 Haziran 2013 günü, ortada görünen hiçbir sebep yokken vücudumun sol tarafı kısmi felç oldu. Ailemin ve dostlarımın desteği ile fotoğraf tutkumun enerjisi  sayesinde, 6 ay sonra hayata hiçbir arıza kalmadan sağlıkla geri döndüm. Sıra dışı hikayem bu noktada başladı. İlk yüksek lisansımın ardından fotoğraf beni İstanbul’a taşıdı. Akademik bilgi serüvenimi her anı bilgi ve emeğe dayanan Haliç Üniversitesi Fotoğraf ve Video Yüksek Lisansı yaparak tamamladım.

Eğitim, sergi ve ödülleri

Uluslararası fotoğraf yarışmalarından elde ettiğim sonuçlarla Dünya Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP ve Bir çok ülkenin Uluslararası Fotoğraf kuruluşlarının onur unvanlarına sahibim.

Bir çok karma serginin yanı sıra 14 kişisel sergi açtım.

  1. Fotoğrafın Sağlık Sektöründe Rehabilitasyon amaçlı kullanımı ile ilgili yaptığınız çalışmacan bahseder misiniz?

Fotoğraf sanatıyla ilgilenme amacım, kendi fotoğraflarımın resimlerini yapmaktı. Üç yıl resim dersi aldım. Bir mucize oldu. Hemşireliğimin son iki yılı şizofreni ve bipolar bozukluğu tanısı olan hastalarının rehabilite edildiği Nevşehir Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde çalıştım. 30-65 yaş aralığındaki hastalara dokuz ay sanat eğitimi verdim. Fotoğraflarımı PS de karakalem çizime dönüştürdüm. Özgün renk ve desenlerle yorumlamalarına rehberlik yaptım. Hastaların renklerini takip ettim. Canlı renkler boyayan hasta psikolojisi değiştiğinde koyu mor ve siyah gibi renkleri tercih etti. Bu durumu psikoloğu ve doktoruna bilgi vererek alevlenme dönemlerini rahat atlatmalarına yardımcı olduk. Bu tür hastalara ciddi sanat eğitimi verildiğinde dezavantajlı hastaların topluma kazandırılabileceğini gözlemledim. Birlikte iki sergi gerçekleştirdik. Şu an çiçeği burnunda emekliyim. Covid-19 sonrasında yine bu hastalarla devam etmeyi düşünüyorum.

Derya Yazar kimdir?

1971 Narman/Erzurum doğumluyum. İlk öğretim hayatım Kayseri’de geçti. 1990-1993 yılları arasında eşimle birlikte Arapkir/ Malatya’da çalıştık. 22 yıldır eşimin memleketi Nevşehir'de yaşıyoruz.

Okan Üniversitesi Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans ve Haliç Üniversitesi Fotoğraf ve Video Yüksek Lisans mezunuyum.

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön Lisans, Ebelik Ön Lisans, İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Lisans, Sağlık Yüksek Okulu Ebelik Lisans, Okan Üniversitesi Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans ve Haliç Üniversitesi Fotoğraf ve Video Yüksek Lisans mezunudur.

Doğum Fotoğrafçılığı, Kadın Girişimciliği Eğitimi, Beden Dili ve Diksiyon, Hızlı Okuma, İşaret Dili ve Sağlık Hukuku Bilirkişi Sertifikalarına sahiptir.

Ürettiği eserler; dergi, broşür, afiş, gazete ve karma fotoğraf sergilerinde yer almıştır. Türkiye genelinde üniversitelerde yardımcı kitap olarak kullanılmak üzere ‘Ameliyathanede Yönetim - Organizasyon ve Cerrahi Uygulamalar’ adlı kitabın fotoğraflarını üretmiştir.

Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında 300’den fazla ödüller kazanmıştır.

Kişisel Fotoğraf Sergileri;

2014 “Emekçi Kadınlar ,2014 “Yaşamdan Ölüme”, 2015 “Mucize Besin”,             2015 “Mavi” Özgürlüğün Rengi, 2017 “Kapadokya Masalı”, 2017 “Kadının Doğası” 2018 “Benin - Afrikalı Çocuklar”, 2019 “Dünya Çocukları”, 2019“Güvenli Şehir Nevşehir” , 2019 “Bir Kadın Sanatçı ve Geleceğin Kadın Sanatçıları”,  2019 “Kapadokya’da Kış Masalı”     2019 “Kapadokya’nın Sessiz Renkleri” Fotoğraf Ve Sanat Terapisi Resim Sergisi, 2019 “Dünyanın Sessiz Renkleri” Fotoğraf Ve Sanat Terapisi Resim Sergisi, 2020 “Ortaçağdan-Günümüze” Fotoğraf Sergisi

Halen Kapadokya / Nevşehir / Türkiye’de yaşamakta olup evli ve bir çocuk annesidir.

Kurum, kuruluşlara fotoğrafla ilgili dersler, sunumlar, söyleyişiler yapmaktadır.

Uluslararası fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliği yapmaktadır.

Sağlık Yönetim ve Güzel Sanatlar Uzmanı

AFIAP, EFIAP, Hon.FSAP, SSS/R, Hon.PG.NG, Hon.APF, Hon. F.TPAS, Hon.PIPC, Hon.FPMP

Intagram : @deryayazar_art_photegrapher

Youtube :https://www.youtube.com/c/deryayazar

Web : https://www.deryayazar.com