TÜRKÇE ADI     : KUM YABAN ARISI

LATİNCE ADI    : BEMBIX ROSTRATA

İNGİLİZCE ADI : SAND WASP

Özellikleri

Kum kazıcı yaban arılarının bir türü olan A.hungarica arıları, yuva yapımında oldukça özenlidirler. Öncelikle çeneleri arasına aldıkları taşları yuvaya taşırlar. Getirilen taşlar, yaban arısının yuvasını oluşturacak galerilerin açılmasında kullanılır. Galeri açma işleminin 1-2 dakikada tamamlanmasına karşılık, galerilerin taşlarla düzeltilmesi ve parlatılması yarım saat ile 1 saat arasında vakit alabilir. Toprağın kazılması sırasında yabanarısı 7 taş değiştirir. Ayrıca yaban arıları yuva yapımında kullanılacak olan harcın hammaddesi olan kuru toprağı nemli hale getirmek için de çiçek nektarından faydalanırlar.

Açıklama

Büyük siyah ve sarı renkli olup, zemine yuvalayan yalnız yaban arısıdır.

Dağılımı

Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Korsika, Çek, Finlandiya, Almanya, Cebelitarık, Macaristan, Letonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Sardinya, İsveç, İsviçre, Hollanda, Ukrayna, Andora, Belarus, Bosna Hersek, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Faeroe Adaları, Fransa,
Büyük Britanya, Yunanistan, Guernsey Adası, İzlanda, İrlanda, Man Adası, İtalya, Jersey Adası, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Moldova, Monako, Karadağ, Kanal Adaları, Hollanda, Norveç, Portekiz, Ruya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, Svalbard ve Jan Mayen Adaları ve Vatikan. Ayrıca Orta Asya’dan Moğolistan’a kadar yaygın olarak bulunur.  

Habitat 

Araziler ve kıyı kumulları gibi hafif topraklara sahip açık habitatlarda bulunur.

Beslenme

Yuvalar kumlu topraklarda, tam güneşe maruz kalan düz alanlarda kazınırlar, yuvalama genellikle büyük topaklarda meydana gelir. Yuvalar, 10-15 cm uzunluğa sahip, eğimli, tek bir hücreli, son kısmı neredeyse yatay olarak kazılabilecek bir yuvadan oluşur (Lomholdt 1984). Bembix ilerici provizyon uygular, dişiler başlangıçta yuvaya üzerine yumurtanın yerleştirildiği küçük bir sineği doldurur ve girişi kapatır. Larva büyüyüp yemeğini yedikçe, her ziyaretten sonra yuvayı kapatan dişi yuvaya daha büyük av maddeleri getirmektedir. Dişiler aynı anda birkaç yuva hazırlayabilir. Larvalar tamamen beslendiklerinde, dış duvar içine kum taneleri içeren sert kozaları döndürürler ki bu "insan parmakları arasındaki maksimum basınca dayanacak kadar güçlüdür" denir.

Parazitler

İngiliz olmayan Chrysid Eşekarısı Parnopes grandior'u bir parazit olarak ve Sarcophagid sinekleriyle birlikte belirtir. Bembix ayrıca bazı Conopid sinekleri tarafından bir konakçı olarak kullanılır.

Sinonimleri

Apis rostrata Linnaeus, 1758