CHP ile MHP`nin ortak Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Türkiye`de demokrasi mücadelesi yeniden başlıyor.

Bir dizayn meselesi değil, bir siyasi kadronun Türkiye`yi istediği gibi onlarca yıl dizayn etmesi değil, bu artık halkın yeniden `yeter, söz milletin` kavgasıdır" dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Nevşehir`in Hacıbektaş ilçesine gelen İhsanoğlu, Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar tarafından karışılandı.

Karşılamanın ardından Cumhuriyet Meydanı`nda halka hitap eden İhsanoğlu, Hacıbektaş`a gelmesinin kendisi açısından önem taşıdığını vurguladı. Bu topraklarda asırlar boyu değişik kavim ve medeniyetin yaşadığını belirten İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Buradan değişik gazi orduları geçmiştir, kuzeyden güneyden ama bu topraklar bin senedir Türklerindir, Türk milletinindir, Türk devletinindir.

Bin senelik tarihte Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yaşamıştır. Bu varlığın sebebi, sırf büyük kumandanlar, gaziler, fatihler, sultanlar değildir, bu bin senelik beraberliğin, devamlılığın ve bu topraklara kadar salınmış köklerin sebebi, Hacı Bayram-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Yunus Emre gibi erenlerimiz, manevi dünyamızın mimarlarıdır.

Hac Bektaş-ı Veli, bu devletin kurucularındandır, bu toplumun pirlerindendir. Horasan erlerinin Orta Asya`dan getirdikleri Türk değerlerinin Anadolu`daki sentezini yapan isimdir. Onun için onun huzurunda saygıyla eğiliyorum.

Bizim medeniyetimizde insan, eşref-i mahlûkattır, Allah`ın yarattıklarının en şereflisidir, insan varlığı, canı mukaddestir. Bu varlığa kast edenler, bu şerefe kast edenler insanlık düşmanıdır."

Türkiye`nin AB`ye tam üyeliğinin Avrupa normlarıyla gerçekleşebileceğini vurgulayan İhsanoğlu, "Bu normlarda gücün tekelleşmesi yoktur.

Avrupa normlarında kuvvetler ayrılığı vardır, insan hak ve hürriyetleri en kamil bir şekilde vardır. Bu evrensel normlar, bizim İslam medeniyetiyle, kültürümüzle bağdaşan medeniyetlerdir" diye konuştu. Türkiye`nin önünün açılması gerektiğini savunan İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye`de demokrasi mücadelesi yeniden başlıyor. Bir dizayn meselesi değil, bir siyasi kadronun Türkiye`yi istediği gibi onlarca yıl dizayn etmesi değil, bu artık halkın yeniden `yeter, söz milletin` kavgasıdır.

Bu kavga, medeni bir şekilde devam edecektir. Öfkeli, ötekileştiren, tepeden bakan, kibirle muamele eden bir kavga değildir. Bunun adı kavga değildir, bunun adı çelebice mücadeledir, bunun adı insan hak ve özgürlüklerine daha saygılı olmaktır, Türkiye`nin çıtasını yükseltmektir."

Kibirden uzak, tevazu sahibi olduğunu, Türkiye`de vesayetlerin sona ereceği noktaya gelindiğini belirten İhsanoğlu, "Yeni bir vesayetin oluşması noktasında olmamalıyız. Türkiye`nin önünün açılması lazım. Ben buraya Hac Bektaş-ı Veli`nin manevi şahsiyetinden medet ummak, sizlerin desteğine talip olmak için geldim" ifadelerini kullandı.

Konuşmasından sonra Hacı Bektaş Veli Müzesi`ni ziyaret eden İhsanoğlu, müze müdürü Ayşen Bedir Akhan`dan bilgi aldı.

Üçler Çeşmesi ve Aslanlı Çeşme`de yüzünü yıkayan, dergah avlusundaki Tekke Camisi, aşevi, mihmanevi ve diğer bölümleri gezen İhsanoğlu, Hacı Bektaş Veli`nin türbesinde dua okudu. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ