Çetin yapmış olduğu açıklamasında ?Malum bir sendikanın yıpranma payı hakkındaki, ?Klinikte çalışan sağlıkçıya 3 yıla 1, idari Hizmetlere 6 yıla 1 yıl verilsin? önerisinin sağlık çalışanları arasında ayrıştırma ve kamplaşmalara yol açacaktır.

Birimler arasında iş yoğunluğu ve riskine göre bir düzenlemenin yapılabilmesi gerekmektedir. Ancak 6 yıla 1 yıl, 3 yıla 1 yıl önerisindeki gibi bir uçurum olmamalıdır. Cumhurbaşkanı Recep tayip Erdoğan?ın Başbakanlığı döneminde verdiği ?Sağlık Çalışanlarına Yıpranma Payı Hakkı? müjdesi 450 bin sağlım çalışanını heyecanlandırırken, uygulamanın nasıl olacağı ise yeni tartışmaları başlattı.

Sağlık iş kolunda ki malum bir sendika, Hükümete ?Klinikte çalışan sağlık çalışanlarına 3 yıla 1, idari hizmetlerde çalışan memurlara 6 yıla 1 yıl yıpranma hakkı verilsin? önerisi getirdi. Bu öneriye biz karşıyız, aynı sendika yıpranma payı hakkında bir çalıştay yaptı. Malum sendikanın genel idari hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımız için 6 yıla 1 yıl yıpranma payını reva görüyor. Nöbet sistemi de bir bütündür. Nöbeti sadece ebe, hemşire tutmaz. Hastanedeki işleyiş bir zincirin halkaları gibidir.

Bir halkayı kopartırsanız, sağlık çalışanlarından performans bekleme hakkınız olmaz. Bir örnekle anlatmak gerekirse; hastanede çalışan bir hemşire arkadaşımız Halk Sağlığı Hukuk Bölümünde görevlendirildi. Hemşire arkadaş İdari Hizmetler Biriminde çalışmaya başladı. Malum sendika diyor ki; ?klinikte çalışan hemşireye 3 yıla 1 yıl, İdari Hizmetler Biriminde çalışan hemşireye 6 yıla 1 yıl verilsin.? Bu haksızlık değil mi? Siz niye yanlışa çanak tutuyorsunuz. Sağlık çalışanlarının tamamı birbiriyle koordineli çalışır. Bir sağlık çalışanı diğerinden daha fazla çalışıyordur.

Yoğun bakım, acil servislerde çalışan arkadaşlara bir imtiyaz olsun istiyoruz. Ama birimler ararsında bu kadar uçurum olmasın. Fiili hizmette ki makası kapatmamız gerekirken biz açıyoruz. Ve bu açığı malum sendika açıyor. Şu an genel idari hizmetler sınıfında olup, hala o malum sendikanın önerisini duyup, sendikasından istifa etmeyen arkadaşları hayretle karşılıyorum. Teknik Hizmetler sınıfında çalışan bir arkadaş için ?hastaya hizmeti yok? diyemeyiz. Merkezi sterilizasyon sistemindeki sorunu teknik hizmetler sınıfı çözüyor. Ya da bu birimde gerekli bir malzemeyi Satın Alma Bölümündeki görevliler alıyor.

Yıpranma Payı malum sendikanın savunduğu şekilde çıkarsa sağlık çalışanlarında, Performans Sisteminden sonra ikinci bir ayrıştırma yapılacaktır. 112 ambulanslarında çalışan bir şoföre 6 yıla 1 yıl, beraber çalıştığın hemşire ve Att ye 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilecek. Sağlığı bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Sağlık Bakanlığında çalışan tüm personele 3 yıla 1 yıl yıpranma payı hakkı verilmelidir? dedi. Haber: Erdal Kesici