Türkiye`nin peribacaları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya`da yerli ve yabancı turistler, Güvercinlik Vadisi`ndeki nazar ağacı önünde dilek tutup, ağacın dallarına nazar boncuğu takıyor.

Merkeze bağlı Uçhisar beldesinde, Güvercinlik Vadisi`nin izlenebildiği seyir tepesindeki dilek ağacı, turistlerin ilgisini çekiyor.

Ağaca nazar boncuğu asmanın uğur getirdiğine inan turistler, böylece dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyor.

Turist rehberlerinin nazarı ve dilek ağacının anlamını anlatması üzerine turistler, dilek ağacına nazar boncuğu takabilmek için sıraya giriyor.

Ağırlıklı olarak nazar boncuğu takılan ve nazar ağacı diye de adlandırılan ağaca, peçete, müze giriş bileti, şans oyunları kuponu ve bez parçası da asılıyor.

Turistler bu ağaç önünde en çok sağlık, huzur, mutluluk ve bol para diliyor.

Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Japonca, Çince, Fransızca, İspanyolca ve daha birçok dilde yazılan dileklerin arasında okuyanları şaşırtan sıra dışı kişisel istekler de yer alıyor.

Polis olmak isteyen gencin "1 santim daha uzun boy" dileğinin yer aldığı ağaçta bir başka ziyaretçinin en kısa zamanda "kırmızı BMW ve arkasından da iyi bir eş" talebi de göze çarpıyor.

Nazar boncuğu asarak dileklerde bulunan turistler, ağacın uğur getirdiğini tur rehberlerinden öğrendiklerini, bunu öğrendikten sonra da ağaca nazar boncuğu takarak psikolojik olarak rahatladıklarını söylüyor. HABER: Alpaslan Körükcü