Bu yıl Ramazanım/orucum elhamdülillah iyi geçiyor. Bol bol düşünüyor, çokça okuyor, oruç tutup cami cami dolaşıp namaz kılmaya çalışıyorum.

Evde yanı başımda her daim mealiyle okuduğum Kuran-ı Kerim, Mesnevi, Divan-ı Hikmet, Safahat, Kırk Hadis, Cemal Paşa´nın hatıraları ve bazı diğer kitaplar. Kendime göre bir ayarlama yaparak okuyorum. Deyim yerindeyse bu ramazanda bizim, öz be öz bizim klasiklerimizi okuyorum. Fırsat buldukça da bol bol yazıyorum.

Bu mübarek günlerde bu işlerle yani okuma ve yazmayla meşgul olurken ülke ve dünya siyasetinden de uzak durmaya çalışıyorum. Çalışıyorum ama doğrusu o da çok mümkün olmuyor. Bazen telefonda bir dostum, bazen aktif olarak kullandığım iki adet WhatsApp grubum ve Facabook´taki paylaşımlardan hareketle bilgileniyorum.  Gene de çok olmasa da haberleri dinlemeye gayret ediyorum. Epeydir, ama epeydir de gazete okumuyorum.

HİCABİ KIRLANGIÇtanıyanlar bilecektir. Akademik anlamda çok ciddi unvanı olmasına rağmen bir insan ancak bu kadar mütevazı olabilir. Kendilerini tebrik ediyorum. Mesnevî kitabının tanıtımı esnasındaki konuşmasını dinledim. Gördüm ki geldiği bu noktaya tam bir azim ve kararlılık örneği göstererek gelmiş. İsmiyle müsemma ‘mahcup´ ve ‘utangaç´biridir HicabiBey.

Bende bu günlerde Hicabi Bey´in HECE yayınları için hazırladığı iki ciltlik Mesnevîsini okuyorum. Bundan öncede baştan sona olmasa da çok sayıda Mesnevî okudum. Ama hiç birisi bu kitap kadar bana tesir etmemişti.Kırlangıç, kitabı manzum olarak yazmış. Fazla yorum yapmamış. Yaptığı yorumlarda az ve öz olmuş ama çok mesaj verici olmuş.

Beyitlerde geçen ve işaret edilen ayet ve hadisleri de dipnot olarak düşmüş.Yazarın bu durumunuokuyucuya bir saygı olarak gördüm. Hassasiyetinden ve böyle bir kitabı hazırladığından dolayı Hicabi Bey´e bir kez daha teşekkür ederim.

Benim bu kitaptan bu kadar fazla etkilenmiş olmam İçinde bulunduğum halden midir?

Yazarın manevi halinden mi?

Yoksa içinde bulunduğumuz mübarek ramazan ayından mı?

Yoksa! Yoksa benim yaşlandığımdanımdır bilmem!Bu kitaptan, Mesnevi´dendaha bir etkilendim. Öyle etkilendim ki,-mübalağa demezseniz- sanki Mevlana söylüyor Hüsameddin Çelebi yazıyor ben de dergâhtaonları dinliyorum gibi hissettim/hissediyorum.

Son zamanlarda gerek kamu yayıncılığında ve gerekse sivil yayınevleri tarafından çok sayıda prestij kitabı tab edilmektedir. Hafız´ın Divanı, Akif´in Safahat´ı, Ahmet Yesevî´nin Divan-ı Hikmet´i, Dede Korkut´un Han´ım Hey´i, Yunus´un Divan´ı, Ahmed-i Hânî´ninMem û Zîn´i vs. gibi.

Bu tür prestijkitapları kim veya kimler okuyor bilmiyorum ama ben özellikle o tür kitapları da okumaya çalışıyorum. Üstelik çok ta zevk alıyorum. Çünkü güzel baskılı estetik kitapları çok seviyorum. Okuduğum Mesnevî de öyle bir kitap. Güzel bir kâğıda güzel bir baskı yapılmış. Kâğıdın inceliğinden biraz alttaki yazılar görülse de gene de çok güzel olmuş.

Böyle bir kitabı okurlarla buluşturan HECE yayınlarına vehiçbir fedakârlıktan kaçınmayan HECE yayınlarının değerli sahibi Ö. Faruk Ergezen Bey´e çok teşekkür ederim.

İnsan okudukça bilmediğini biliyor. Aczi yetini ve cehaletini anlıyor. Kâinata ve insanlara daha bir farklı bakıyor.

En azından ben öyle oluyorum.

Ahmet BELADA