Peribacalarının korunması için onarım gerekir ancak ne yapılıyor ne de yaptırılmasına müsaade ediliyor.

Peribacalarını bölge insanını bilinçlendirerek, tekrar burada yaşayanların kullanımına sunmamız aynı zamanda korumalarını sağlamamız gerekir"

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, 1986 yılına kadar bölge halkının kullanımında olan peribacalarında, Hazine tarafından alınmasının ardından korunamadığı için yıkılmaların yaşandığını söyledi.

Volkanik Erciyes ve Hasandağı`nın patlaması ile bölgede oluşan tüf kayacı yağmur ve rüzgarın aşındırmasıyla oluşan peribacaları, asırlarca bölge halkı tarafından ev, kilise ve depo olarak kullanıldı.

Kapadokya`da yoğun olarak Göreme beldesinde bulunan peribacaları 1986 yılından itibaren yöre insanının kişisel kullanımından alınarak, Hazine`ye devredildi.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, yaptığı açıklamada, Kapadokya`nın simgeleri arasında yer alan peribacalarının korunması için çalışma yapılmasını istedi.

Cingil, yaklaşık 30 yıl öncesine kadar bölge insanının peribacalarını ihtiyaçları doğrultusunda kullanabildiği için halk tarafından korunduğunu kaydetti.

Peribacasının içinin boş olduğu zaman daha uzun süre ayakta kalacağı görüşünün yanlış olduğunu aktaran Cingil, "Atalarımızın `binayı nefes tutar` şeklinde bir sözü vardır.

Nerede olursanız olun, evde, işyerinde, insanın olmadığı bir yerde hayatın devam edeceğine inanmıyorum" diye konuştu. Yöre halkının kullanımında bulunduğu sıralarda peribacalarında çöküntülerin yaşanmadığını vurgulayan Cingil,

"Bölge insanı, ekmek teknesini, barınağını çok iyi koruyordu. Yıllardır yaptığı bakımlarla uzmanlaşmıştı. Nasıl bakılacağını, tamir edeceğini, koruyacağını biliyor. Ama 1986 yılında Hazine tarafından ellerinden alındı ve vatandaştan kullanılan alanlar için ecri misil parası istendi.

Buraları denetlemeye gelen yetkililer ellerinde kağıt, rapor tutuyor, fotoğraflarını çekip gidiyor. Buralar da yıkılmaya devam ediyor. Beldenin merkezinde bulunan Roma Kalesi bile yıkılma tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Peribacalarının kullanılarak korunması
Bölgede 286 peribacasının olduğunu ve kayıt altına alındığını belirten Cingil, şöyle devam etti: "Peribacalarını bölge insanını bilinçlendirerek, tekrar burada yaşayanların kullanımına sunmamız aynı zamanda korumalarını sağlamamız gerekir.

Peribacalarının korunması ve bakımı konusunda belediyenin, yöre halkının ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınmıyor. Halbuki bölge insanının kullanımına bırakılsa çöküntü yaşanmaz.

Hazine`ye devredildikten sonra buralara bölge insanı dokunamıyor. Peribacalarının korunması için onarım gerekir ancak ne yapılıyor ne de yaptırılmasına müsaade ediliyor. Bir peribacası veya kaya damın onarımının maliyeti çok azdır.

Ama yapılmazsa onlarca yapıda çöküntü yaşanır." Bu tür olumsuzlukların önüne geçmenin tek yolunun peribacalarının kullanarak koruma altına alınmasından geçtiğini öne süren Cingil, "Zamanında biz bir çalışma yaparak Koruma Kurulu`na öneri sunduk.

Önerimizde, bir insanın kendi tapusunda bir peribacası varsa hazineden kiralamasını ve yapacağı projelerin içerisinde yer alınmasını istedik. Koruma Kurulu önerimizi olumlu buldu.

İmarı olan yerlerde bulunan arsalardaki peribacaları şahısların kullanımına sunuldu. Böylelikle hem peribacaları korunmuş oldu hem de ekonomiye katkı sağlandı. Ne zaman ki bu peribacaları kayıt altına alındı ve Hazine`ye devredildi o zaman sorunlar başladı.

Çünkü peribacalarını kullanan bölge insanı gönüllü olarak aynı zamanda onların bakımını ve tamirini üstleniyordu" dedi.

Cingil, özellikle kendi bölgelerinde yer alan vadi içerisindeki peribacalarının korunarak kullanılması yönündeki girişimlerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.