Geride bıraktığımız hafta içerisinde Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi olarak iki farklı açıdan ele aldığımız ve kanun maddelerini de ortaya koyarak yaptığımız haberlerin tam tersi olarak Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Düzgün´ün açıklamasında belirttiği örnekler de mesafe hesabının neye göre yapıldığı Nevşehir kamuoyu tarafından anlaşılamadı.

Velilerin servis ücreti isyanı başlıklı yayınladığımız özel haberlere birçok öğrenci velisi gerek haber merkezimizi gerekse ihbar hattımızı arayarak destek verdi.

Özellikle özel okullarda öğrenci okutan veliler “Neden özel okul servis ücreti ile devlet okulları servis ücreti farklı” lütfen bunu bize açıklasınlar ifadelerini kullandılar.

Birçok fedakarlıklarla çocuklarını daha iyi eğitim almaları için özel okula gönderdiklerini söyleyen Nevşehirli öğrenci velileri servis firmalarının mantığıyla hareket edilirse kırtasiyelerin, okul kıyafeti satan firmaların, şehir içi ve şehirlerarası otobüs firmalarının ve bütün diğer firmaların da özel okul velilerinden normal ücretler üzerinden %15-20 daha fazla para almaları gerektiğini belirttiler.

Özel okula öğrenci gönderilmesi için devlet teşvik verirken, servis firmalarının adeta ceza keser gibi fazla ücret çıkarmalarını anlamadıklarını söyleyen özel okul öğrenci velileri Kapadokya Muşkara Haber Gazetesinin yaptığı haberlerin velilerin hislerine tercüman olduğunu söylediler.

Haber merkezimizle irtibata geçen bir başka özel okul velisi ise “Yaklaşık 15 gün önce Kanal D haber de konuşan İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanının yaptığı konuşma da Özel okul servis ücretleri ile Devlet okul servis ücretlerinin aynı olduğunu aksini isteyen servis firmalarının oda başkanlığına şikayet edilmesi gerektiğini belirtti.

Büyükşehirlerde bile böyle bir uygulama yokken Nevşehir´de servis ücretlerinin farklı olmasından çok üzgünüz gerek Nevşehir Valiliğinden gerek Nevşehir Belediyesinden gerekse Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler odası başkanlığından bu konuya hassasiyet gösterilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Nevşehir´e komşu olan çevre iller Kırşehir, Aksaray ve Niğde gibi yerleşim yerlerinde bile tek tarife uygulanırken Nevşehir´de böylesine farklı ve çifte standart servis ücreti uygulamasının ne anlama geldiği ve neden bu uygulamanın yapıldığı gerçekten merak ediliyor. Kapadokya Muşkara Haber Gazetemizi gerek arayan gerekse mail atan veliler Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Düzgün´e cevaplaması için şu soruları yönelttiler:

1 - 2000 Evler Toki konutlarından Nevşehir Fen lisesine giden bir öğrenci yaklaşık 10 km´den fazla yol gidiyor ve aylık 115 tl ödüyor fakat Versa hastanesi karşısından servise binen ve Altınyıldız Koleji´ne giden öğrenci yaklaşık 2 km yol gidiyor ve aylık 132.5 TL ödüyor veya aynı noktadan Kardelen Kolejine giden öğrenci yaklaşık 5,5 km yol gidiyor ve aylık 145 TL ödüyor. Peki bu nasıl bir mesafe hesaplamasıdır.

Servis ücretleri mesafeye göre belirleniyor ise ve tarifede belirlenen ücretler azami miktarı (en uzun mesafe) gösteriyorsa yine Nevkur bloklarından Altınyıldız Kolejine veya Kardelen Kolejine yaklaşık 2 km veya 5,5 km yol giden öğrencinin ücreti ile 2000 Evler Tokiden yine Altınyıldız Kolejine veya yine Kardelen Kolejine yaklaşık 8 km veya 11 km yol giden öğrenci neden aynı ücret ödüyor?

Mesafe hesaplaması yapılarak belirlenen okul servis tarifelerinde (İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir belediyeleri gibi) 0-5 km, 5-10 km, 10-15 km gibi aralıklar tespit edilerek hareket edilirken Nevşehir gibi nüfusu 100.000 civarında olan küçük Kırşehir, Niğde gibi illerde ise her okul için tek fiyat belirlenmektedir.

Özel okul öğrenci velileri Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Düzgün´den Nevşehir ilinde belirlenen ücretlerin Büyükşehir olarak mı, yoksa nüfusu az olan il olarak mı değerlendirilip belirlendiği konusunda açıklama bekliyor.

Özel okula öğrenci yollamanın servis ücretlerine ekstra olarak yansımasının bir mantığı olmadığını belirten öğrenci velileri Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi ve ilgili kuruluşlardan oluşan komisyonun okullar açılmadan toplanarak yapılan bu yanlış uygulamadan dönülmesini bekliyor. Mehmet Tolga Karaca