Tarifede devlet okulları için yemekli (4 sefer) olarak belirlenen ücret ise bin 220 lira. Özel okul ve devlet okulu arasında günde iki sefer (sabah evden okula, akşam okuldan eve) arasındaki fiyat farkı 145 TL. Durum bu şekilde olunca özel okula öğrenci gönderen veliler bu fiyat farkının nereden kaynaklandığını merak ediyor ve kimseden cevap alamıyor.

Diğer illerde fiyatlandırma farklı

Edinilen bilgilere göre, büyükşehirler ve diğer illerde ilgili kanun hükmü ile belirlenen okul servis ücretlerinin öğrenci ikametlerine olan uzaklığı esas alınıyor veya herkes için tek fiyat uygulanıyor.

Ayrımcılığın nedeni bilinmiyor

Veliler, servis ücretlerinde herhangi bir neden olmaksızın ayrım yapılmasının Anayasa ile güvence altına alınan eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi Türk Medeni Kanunu´nda yer alan iyi niyet ve dürüstlük kurallarına da aykırılık teşkil etmektedir iddiasında bulunuyor.

Zamma itiraz için gittiler, daha fazla zamla karşılaştılar

Ayrıca eğitim-öğretim döneminde verilen okul servis hizmetlerinden ayrı olarak özel okullarda öğrenciler için düzenlenen bazı etüt çalışmaları, özel kurumlarda düzenlenen etkinlikler ve kurumda yapılan kurslar sonucunda öğrencilerin normal servis saatleri dışında servise ihtiyacı bulunuyorken bu çalışmalardan doğan okul servislerine ise ayrı bir ücret ödeniyor.

Bu ücret 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için okula düzenlenen her sefer için servis başına 50 lira iken, 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi için yüzde 50 bir zamla 75 liraya yükseltildiği özel okullara bildirildi. Zaten fazla ücret ödeyen veliler bir de ek servise yüzde 50 zamla karşılaşınca çileden çıktı.

Veliler fiyatların adaletli olması gerektiği düşüncesiyle Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler Odasına giderek yetkililerle görüştü.

Aldıkları cevapla şoke olan öğrenci velileri, servis ücretlerinde indirim yapılması için gittikleri Nevşehir Şoförler ve Otomobilciler Odasında ücretin yüzde 100 zamla 100 lira olacağını öğrendi.

Bu zammın hangi nedenlerden dolayı yapıldığının kendilerine açıklanmasını bekleyen veliler, yetkililerin servis ücretlerini kontrol etmelerini ve eşitsizliğin giderilmesini bekliyor. Haber: Mehmet Tolga Karaca

 

/images/haberler/resimler/2017-9/5/1446323080451.jpg