Rusya Büyükelçiliği sosyal medya hesabından paylaşılan iki resimle Kapadokya ile Rusya´ya bağlı Altay cumhuriyetinin ortak bir yönünü ortaya koydu.

Paylaştığı iki fotoğrafta Nevşehir Kapadokya yöresinin peri bacalarını andıran fotoğraflar için hangisi Kapadokya diye soruluyor. Altay Cumhuriyeti Akkurum bölgesinde de peribacalarını andıran tabii oluşumlar yer alıyor.

/images/haberler/resimler/2017-10/31/1215078643952.jpg

 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarih bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Telli Korkmaz´dan konuyla ilgili görüşlerini aldık.Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, Rusya Büyükelçiliğinin bu paylaşımı şehrimiz bölgemiz ve ülkemiz açısından birbirimizi daha yakından tanımaya kapı aralamalıdır dedi.

/images/haberler/resimler/2017-10/31/1216380364512.jpg

Korkmaz açıklamasında “Altay Cumhuriyeti Akkurum bölgesi Karasu Vadisinde yer alan tabii oluşumlar Kapadokya bölgemizin peribacalarını andırmaktadır. Altay Rusya Federasyonunun en güneyinde yer alan, federasyona bağlı bir özerk cumhuriyet. Orta Asya´da Asya kıtasının coğrafî merkezinin hemen kuzeyinde ve Güney Sibirya´da yer almaktadır. Orta Asya nın en güzel tabiat manzaralarına sahip bölgelerinden biridir. Türklere ait en eski Kurganlar Pazırık Kurganı ve Noin-Ula Kurganıdır. Pazırık MÖ III. yüzyıla, Noin-Ula ise MÖ I. yüzyıla tarihlenir. Pazırık Kurganları 1929 yılında Rus arkeolog Rudenko tarafından keşfedilmiştir” dedi.

 

Rusya ile kültür bilim ekonomi ve turizm alanında karşılıklı büyük ve önemli potansiyellerin mevcut olduğunu dile getiren Korkmaz, Rusya arşivleri ilim sanat ve kültür adamları hatta müzeler ve arkeolojisi itibariyle ülkemizin merakta olup inceleme ve araştırmalar yapacağı, istifade edeceği büyük potansiyel imkan ve hazinelere sahip olduğunu söyledi. Altay bölgesinin Türklerin ilk yurdu olduğunu söyleyen Korkmaz, “Bu bölgede yıllardır yapılan kazı ve araştırmalarda çok önemli arkeolojik buluntular elde edilmektedir. Bu çalışmalarda eski Türk dönemi ile daha önceki Hun ve İskit-Sarmat dönemleri hakkında da yeni buluntular ortaya çıkarılmaktadır.

Altay bölgesinde Eski Türk dönemine ait birçok dikili taş, balbal, yazıt ve kaya resimleri de bulunmaktadır. Bu tarihsel buluntu ve anıtlar hem buradaki halk için hem de dünyadaki tüm Türkler için kutsal sayılan ortak bir kültür mirası değerindedir. Bu ortak geçmişimizin ve kültürel zenginliğimizin çok iyi bir biçimde araştırılması, bilinmesi, korunması ve tanıtılması için Altay bölgesi üniversiteleriyle yakın çalışmalar yapmamız gerekir” dedi. İlim kültür sanat ve turizmin ülkelerin işbirliğinde sihirli ve güzel anahtarlar olduğunu söyleyerek siyasetin dilini de bunların yumuşatabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, Rusya Üniversitelerinde ilim adamlarınca Hacı Bektaş Veli ve Kapadokya Yeraltı kiliselerinin sanatsal özellikleri vb konularda doktora tezlerinin yapılmış olması buna işarettir dedi.

Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bayram Ekici konuya dair yaptığı açıklamada “Rus Büyükelçiliğinin paylaşmış olduğu bu fotoğraflardaki Kapadokya Peribacalarıyla Altay bölgesi peri bacalarının (onların tabiri ile Taş Mantarların) bu benzerliklerini bilim kültür sanat ticaret ve turizmde yeni işbirliğine bir köprü olarak görmekteyiz. Nevşehir olarak bölgemizin tanıtılmasına önem vermekteyiz. Rusya ile gün geçtikçe artan ticari-ekonomik ve küresel jeopolitik işbirliğini akademik alanlarda da geliştirmenin bölge ve dünyada Türkiye için önemli olduğu kanaatindeyiz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi´nin de bu konuyla alakalı olarak akademik çalışma yapmasının tarihe ışık tutma anlamında uygun olacağı öngörülmektedir “ diye konuştu. 

/images/haberler/resimler/2017-10/31/1218308022965.jpg

/images/haberler/resimler/2017-10/31/1219057086154.jpg