Bu yıl rekoltenin iyi olduğunu belirten üreticiler kabak hasadına başladı. Sarıhıdır Köyü Pazargediği mevkiinde Gülcihan Tosun hasat çalışması hakkında bilgiler verdi.

Gülcihan Hanım; el ile kabak ayıklarken bir taraftan da açıklamalarda bulundu.

Tosun "Kabağı el ile ayıklarsak, yaş olarak kavrulduğunda daha lezzetli olmaktadır. Yiyeceğimiz kabağı el ile ayıklayıp Ürgüp´te özel fırında kavuracağız. Kabak; çok şifalı bir bitkidir. Birçok hastalığa iyi gelmektedir´´ diye konuştu.

İnternette yapılan araştırmaya göre; Kabak çekirdeği, omega-3 yağ asitleri, çinko, kükürt, A, K ve B vitamini bol olduğundan, birçok hastalığa iyi geldiği tespit edildi. Kabak çekirdeği osteoporoz tedavisi için kullanılırken kolesterolü azalttığı, depresyona iyi geldiği, mesane sorunlarını azalttığı, ağrıları hafiflettiği, en önemlisi kanseri önlediği, dokuları onardığı, prostat sağlığını koruduğu, kalp ve karaciğer sağlığını koruduğu, menopoza iyi geldiği, diyabeti giderdiği, öğrenme bozukluklarını düzelttiği, cildi gençleştirdiği ve saç bakımına faydalı olduğu bilgilerine yer verildi.

Eşi Ali İhsan Tosun da; "Bulunduğumuz mevkii Sarıhıdır Köyü´nün Pazargediği mevkiidir. Şu anda tarihe tanıklık eden bir yerde bulunuyorsunuz. Çok önceleri burada panayır kurulurmuş. Bu yüzden ´Pazargediği´ adı verilmiş. Tüccarlar ´Sarıhan Kervansarayı´nda konaklarlarmış. Sonra bu tarlanın da bulunduğu arazide alışveriş yapılırmış. Tarlanın yola yakın kısmındaki taşlık alanı işaret ederek; "Ürgüp Çayı" üzerinde Sarıhan´a kadar uzanan bir köprü bulunuyormuş. Burasına ´Köprü Çenesi´ denir.

Köprünü ayağı burada bulunuyormuş” dedi. Sarıhıdır Köyü´nün isminin nereden geldiğini açıklayan Ali İhsan Tosun; "Bu konuda halk arasında çeşitli söylentiler var. Bunların hiç biri ´Sarıhıdır´ isminin nereden geldiğini açıklamaya yetmez. En büyük kanı Ürgüp´ün mesire yeri olduğunu, ´Sarı Hıdır´ isminde bir kâhyalarının bulunduğunu, bu mevkiye pikniğe giderken, ‘Sarı Hıdır´a gidelim.´ dediklerini, bu yüzden isminin ´Sarıhıdır´ olarak kaldı.

Bir başka söylencede ise; Ürgüplüler bu mesire yerini ekip biçmeye başlamışlar. Ürgüp´e gidip gelmekten usandıkları için buraya yerleşmeye karar vermişler´´ dedi." Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi köşe yazarlarımızdan da olan Ali İhsan Tosun, yazmakta olduğu, muhtemelen isminin "Sarıhıdır, Sarıhıdır Ağzı ve Geleneklerimiz" olarak düşündüğü kitabı için yaptığı araştırmada ‘Sarıhıdır´ isminin nereden geldiğini´ önce dergide, sonra kitabında yayınlanacağı müjdesini verdi.

 

/images/haberler/resimler/2017-10/9/1248544985434.jpg