Kutsal kitabımız bir matematik, bir fen, bir kimya kitabı değildir. Sosyal hayatı ve manevi dünyayı aydınlatan, temel konularıyla ışık tutan, geçmiş ve gelecek sentezleriyle hayata dizayn veren bir kitaptır. En azından benim kanaatim bu.

   Diğer yandan verdiği mesajlara ve onun önemine binaen neyi ne kadar vurguladığına da bakmak gerekiyor. Bazen hayret uyandıracak noktalara da rastlıyoruz mesela gün kelimesinin 365, ay kelimesinin 12 kez yazıldığı gibi. Bu bir tesadüf müdür?

   Beni asıl etkileyen ilahi mesajlar ve ruhu dinlendiren öğretiler yanında ibret alınacak noktaların dikkat çekecek şekilde kodlanması.

   CEZA kelimesi 117 kez tekrarlanırken, Kuran’ın temel ahlak ilkelerinden olan affetmek ifadesi bunun iki katı 234 kez tekrarlanmıştır. Yani yaratan, affetmenin ceza vermekten iki kat daha önemli olduğunu vurguluyor. Öte yandan İYİLER 6 kez söylenirken KÖTÜLER yarısı yani 3 kez tekrarlanıyor.     DÜNYA ve AHİRET kelimelerinin sayıları eşit. 115 kez tekrar ediliyor. Ne kadar anlamlı, yani her iki dünyayı da aynı şekilde düşünmelisiniz mesajı. Yani terazinin iki kefesi, gramajları aynı, dengede tutulacak. Ki aynı eşitlik başka bir yerlerde de oldukça ilginç bir şekilde karşımıza çıkıyor ŞEYTAN ve MELEK kelimelerinin sayıları da eşit. 88. İMAN ve KÜFÜR 25, CENNET ve CEHENNEM 77, YAZ ve KIŞ 5 er kez, MUSİBET VE ŞÜKÜR 75 er kez, SIKINTI ve HUZUR 13 kere, burası daha önemli KADIN VE ERKEK kelimeleri de eşit 23,  Bu da bize iyilik ve kötülük duygularının da dengede olduğunu hatırlatıyor ki terazinin ayarı sizin elinizde.

    Şimdi, Bir Picasso eserine, göbekli tepede 12.000 yıl önce yapılmış eserlere, ebcet hesabıyla yazılmış bir yazıdaki matematiksel değerlere, hece ölçüsüyle yazılmış bir şiirdeki uyuma, insan eliyle yapılmış bir esere hayranlıkla bakarken hissettiklerimizin, belki de binlerce katını Kur’an-Kerim’in içinde böylesine bir denge unsuru kurularak, ilaveten genelindeki insicamı bozmadan ayarlayabilmek ancak ilahi bir gücün etkisiyle olabilir düşüncesine hakim oluyorsunuz.

   Tüm bunlara ilaveten 19 surede SEVGİ üzerine ayetler vardır ki, bunların içinde beni en çok etkileyen ADİYAT SURESİ 8. Ayettir. “ Muhakkak ki O, mal sevgisinden dolayı çok katıdır.”

     Burada mesajın dönemsel olup ona ya da buna gitmesi önemli değildir. Kutsal kitabımızın verdiği mesaj evrensel olduğuna göre günümüzde mal, mülk, para, koltuk vb şeylere sevgi besleyenlere verilmiş bir mesajdır.

    Hali hazırda içinde bulunduğumuz sevgisizlik ortamının en kısa zamanda Yunus’un ifadesiyle “Yaratılanı severim yaratandan ötürü” noktasına gelmesi dileğiyle.