Üreticiler, ihracatının ön izne bağlanması nedeniyle, yurt dışına çıkışı yavaşlayan ürünün iç piyasada tüketiminin artırılmasını talep ediyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, Nevşehir başta olmak üzere, Sivas, Kayseri, Niğde'nin yanı sıra Türkiye'nin farklı yörelerinde üretilerek, pazarlama sürecinde depolanması için bölgeye gönderilen yaklaşık bir milyon ton patatesin depoda beklediğini belirtti.

Geçen yıllarda tüketiciye yüksek fiyattan ulaşması nedeniyle alınan önlemin üretici açısından sorun doğurabileceğini dile getiren Çalışkaner, 2019’da rekolte artışı yaşanan ürünün ihracatının esnetilmesini, iç piyasada da tüketimin artırılmasına yönelik çalışma yapılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Çalışkaner, “Üreticinin az da olsa kar ederek ürünü elden çıkarması gerekiyor. Hem ihracata yönelmeliyiz hem de iç piyasada tüketimin artmasını sağlamalıyız. Bu nedenle, askeri birliklerde, öğrenci yurtlarında ve kurumların yemekhanelerinde patates tüketiminin artırılmasını talep ediyoruz.” dedi.

Depo çıkış fiyatı 80 kuruşa düştü

Aralık ayı başında depo çıkış fiyatı kilogram başına 1 lira 50 kuruş olan patates fiyatlarının ihracatının kısıtlanmasının ardından düşüşe geçtiğini ifade eden Çalışkaner, şunları söyledi:

Bölgedeki yer altı depolarında yaklaşık bir milyon ton patates var. Devletimiz, arz talep dengesini sağlayarak tüketiciyi korumak amacıyla patates ihracatında ön izin belgesi kararı aldı. Ancak, üreticimiz elindeki patatesleri satıp borçlarını ödemeyi hedefliyordu. Ön izin belgesi nedeniyle ihracat azaldı, fiyatlar düştü. Çiftçilerin hareket alanını kısıtladı. Patates üretimde de artış yaşanması nedeniyle ön izin belgesi konusuna esneklik getirilmesini istiyoruz. Depodan bir liradan çıkan patatesin kilogram fiyatı 20 kuruş daha düştü. Bölgedeki depolarda bulunan ürünlerin mart ayı sonuna kadar tamamen boşaltılması gerekir, aksi halde çürür.”

Patates üreticilerinden Nufer Uyanık ise patatesin kilogram maliyetinin yüksek olduğunu, bir liranın altında yapılan satışlardan üreticinin zarar edeceğini savundu.

Uyanık, “Son süreçte ürünümüzün fiyatı düşmeye devam ediyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla depolarda çok daha fazla patates var. Bu yıl üretici patatesini satamaz ve depoda kalırsa gelecek yıl ekim az olur ve fiyatlar yükselir.” diye konuştu.