İl Müftülüğü tarafından organize edilerek Hacı Pembe Avlanmaz Kur’an İlimleri Merkezinde gerçekleştirilen üç günlük seminere; İl Müftüsü Yakup Öztürk, İl Müftü Yardımcıları Nazım Haksever, Dr. Ahmet Özvarinli, Yaşar Bolat ve Nurcan Solak, İl Vaizleri Gülşen Yeni, sağlık konusunda bilgi sunmak üzere Dr. Furkan Çelik’in yanı sıra Nevşehir merkez ve ilçelerden umreye gidecek vatandaşlar katıldı.

İl Müftüsü Yakup Öztürk, “Umre yolculuğuna çıkıyorsunuz. Yeni insanlarla tanışacak, onlarla oturacak, onlarla kalkacak, onlarla birlikte yolculuk yapacak, onlarla birlikte ibadet yapacaksınız. Nerdeyse baştan sona birlikle hareket edeceksiniz. Bu nedenle birlikte yaşama ahlakına son derece her zamankinden daha fazla riayet etmelisiniz. Benim önceliğim var, benim özelliğim var, ben… ben.. diyen kişiler bu yolculukta mutsuz olur, başkalarına da mutsuzluk sebebi olur. Ben yerine biz diyen, bütün huccâc Allah yoluna düşmüş kardeşlerini gören, hepsini duyûfu’r-Rahmân (Rahman’ın misafirleri) olarak görüp O’na göre davranan, sevgi dolu, merhamet dolu ülfet, muhabbet dolu hacılarımız; mütevazi, hoşgörülü, affedici, yardımsever, îsar sahibi, mutluluğu başkasının mutluluğunda arayan hacılarımız bu yolculukta daha kazançlı çıkacaklar. Hem kazandıklarını kaybetmez hem de hac ve umre sevabı yanında dua alırlar, dost ve ahbap kazanırlar. İşte böyle kişilerin dostluğu hacla, umreyle bitmez. Hac refiki  (hac arkadaşlığı) adında ömür boyu devam eder.” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra seminer veren hocalar; “Ana Hatlarıyla Umre Menasiki”, “Umrenin Hikmeti ve Umredeki Sembollerin Anlamı”, “Hz. Peygamber (sav) Mescid-i Nebevi ve Medine”, “Yolculuğa Çıkmadan Önce Maddi / Manevi Hazırlık” , “Kadınlara Özgü Hususlar” ile “Umre İbadetinin Gereği Olarak Bir Arada Yaşama Bilinci” konularında seminere katılan vatandaşlara bilgilendirme yaptılar.

Seminerin son gününde ise Halk ve Toplum Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Furkan Çelik de ‘‘Umre yolcuları için temel sağlık bilgileri’’ konulu seminer verdi.

Gerçekleştirilen seminer programı, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.