Ankara-Niğde Otoyolu'nun tamamlanan 178 kilometrelik 1. ve 3. kesimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Nevşehir'e İki bağlantı yolu bulunan Ankara-Niğde Otoyolu'nun açılışına AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe de katıldı.

Milletvekili Açıkgöz yaptığı açıklamada; “Yol Medeniyettir Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın aziz hemşerilerimize selamlarıyla; Sevdamı z Nevşehir’imize, ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Ankara ili Gölbaşı, Bala, Şereflikoçhisar, Evren İlçeleri; Konya ili Kulu ilçesi; Kırşehir ili Merkez ilçesi; Aksaray ili Ortaköy, Sarıyahşi, Gülağaç, Ağaçören, Merkez ilçeleri; Nevşehir ili Acıgöl, Derinkuyu ilçeleri ve Niğde ili Merkez ilçesi sınırları hayırlı olsun.” dedi.

Milletvekili Menekşe de yaptığı açıklamada; “Hayaller birer birer gerçeğe dönüşüyor. Geçmişten günümüze hayallerimiz arasında olan Niğde-Nevşehir-Ankara Otoban projemizin bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile 1. ve 3. Etap açılışını gerçekleştirmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz. "Yol Medeniyettir!" diyerek çıktığımız bu kutlu yolda hizmetlerimiz hız kesmeden devam ediyor ve etmeye de devam edecektir. Bu devasa projenin yapımında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’na ve bürokratlarına şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Hizmete açılan bu projeyle trafik akışı hızlı, konforlu ve güvenli şekilde sağlanırken pek çok ekonomik faydası da görülecek.

Mevcut yolda, 317 kilometreyi 4 saat 14 dakikada kateden bir sürücü, otoyolu kullandığında 275 kilometre giderek 2 saat 22 dakikada aynı noktaya ulaşabilecek. Hesaplamalara göre yılda bu otoyol sayesinde ülkemizin vakitten 885 milyon lira, akaryakıttan 743 milyon lira olmak üzere toplamda 1 milyar 628 milyon lira kazancı olacak. Kazaların azalmasıyla can ve mal güvenliğinin artması bir diğer önemli fayda olacak. Tuz Gölü, Derinkuyu, Göreme, Kapadokya gibi önemli turizm merkezlerine erişimin kolaylaşması bu alanda da ülkemize ciddi katkılar sağlayacak. Güzergah boyunca dikilecek 6,5 milyon bitki ve 1,1 milyon metrekare çimlendirmeyle bozkır ikliminin hakim olduğu bu bölgenin çehresi de değişecek.

Döşenen fiber iletişim ağı, sensörler, kameralar, veri ve kontrol merkezi vasıtasıyla akıllı yol olarak tasarlanan Ankara-Niğde Otoyolu'nda insan gücüyle yapılan pek çok işlem akıllı ulaşım sistemi tarafından gerçekleştirilecek. Bu projede trafik yoğunluğundan buzlanmaya, bakım onarım ihtiyacından ileride akıllı araçların kullanımına imkan sağlayacak altyapısına kadar pek çok özellik olacak.

Ankara-Niğde Otoyolu'nun tamamlanan 178 kilometrelik 1 ve 3. kesiminin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekilerin kurdele kesimi ile gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra makam aracını kendisi kullanarak yolda deneme sürüşü yaptı.