Yönetim Kurulu Başkanı ve Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu başkanlığındaki toplantı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde Valilerinin yanı sıra, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı geçen dönem yapılan çalışmaların değerlendirilmesiyle başladı.

Bu kapsamda 2023 dönemini kapsayan mevcut Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planlarının yenilenmesi çalışmalarının başlaması, TR71 Bölgesinde kümelenme potansiyeli gösteren sektörlerin belirlenmesi amacıyla Sektörel Rekabet Edebilirlik ve Kümelenme Analizinin hazırlanmasına başlanması çalışmaları gündeme geldi.

Ayrıca Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde illerinde bulunan ve faaliyetlerinin çoğunluğunu bu bölgede yürüten kadın kooperatiflerinin mevcut durumunu belirlemek amacıyla TR71 Bölgesi Kadın Kooperatifleri Araştırma Raporu hazırlanması süreci de toplantıda anlatıldı.

“Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırma Projesi” kapsamında toplanan veriler hazırlanarak hem projenin hem de raporların tanıtımına yönelik 19-20-21 Nisan tarihlerinde çevrimiçi toplantılar gerçekleştirilmesi de Yönetim Kuruluna aktarıldı.

Ayrıca, üretimde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması amacıyla 29-30 Mart tarihlerinde ilgili firmalara Kayseri Model Fabrikada eğitim verilmiş ve firmaların öğren-dönüş programlarına kayıt olması sağlanması da toplantıda hatırlatıldı.

UNESCO Uluslararası Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Fonuna (IFCD) Ajans adına proje başvurusu gerçekleştirilmesi,  Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) tarafından ilan edilen “Asya Ülkelerinde Gelişmiş Gıda Güvenliği ve Kalitesi için Sürdürülebilir Gıda Değer Zincirleri Kapasite Geliştirme Özel Programı”na ajans adına proje başvurusu yapılması da toplantıda aktarılan bir diğer başlık oldu.

Geçtiğimiz dönem yapılan çalışmalarla ilgili Yönetim Kuruluna sunulan diğer başlıklar şöyle oldu:

·         2022 yılı SOGEP kapsamında her ilden 4 proje ilgili paydaşlarla hazırlanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının onayına sunulması.

·         Niğde Ketençimen Kayak Merkezinin tanıtımın amacıyla tanıtım filmi hazırlanması, Aksaray ilinin tanıtımı amacıyla da Aksaray Valiliği ve Ajans işbirliğinde I. Ulusal Burası Aksaray Fotoğrafçılar Maratonu 3-5 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenmesi.

·         Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), KAPTİD ve İtalyan tanıtım konsorsiyumu işbirliği ile hazırlanan ve Erasmus Küçük Ölçekli Projeler kapsamında başvurulan destek almaya hak kazanan (Seeds For Tomorrow)” projesi Avrupa Birliği Yeşil Hafta Etkinliğinde (Green Week) tanıtılması.

·         AHİKA ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile daha önce destinasyonları arasında Kapadokya Bölgesi olmayan 50 Alman Tur Operatörü bölgede ağırlanarak bölge tanıtımı ve sektörel iş birlikleri için B2B görüşmelerin gerçekleştirilmesi.

·         Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) düzenlenen “Cost Action Underground4Value Çalıştayına” katılım sağlanarak Kapadokya bölgesinde bulunan kültürel miras alanlarının korunmasına yönelik verilen destekler hakkında bilgilendirmede bulunulması.

·         Ajans faaliyetleri ve destek programları ile başta Yatırım Teşvik Sistemi olmak üzere devlet destekleri hakkında bilgilendirmek amacıyla son 3 ayda toplam 231 firma ziyaretinde bulunulması.

·         Firmaların kurumsallaşma dönüşümlerini başlatabilmeleri/tamamlayabilmeleri, kaynak ve süreç verimliliği uygulamalarını gerçekleştirebilmeleri için 2022 yılının ilk 6 ayında bölgemizden 5 firmaya dış kaynaklardan hibe desteği sağlanması, verimlilik ve kurumsallaşma çalışmaları desteklenmesi.

·         Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ile bir sosyal girişim olan Bilim Virüsü işbirliğinde bölge üniversitelerinde eğitim görmekte olan öğrencilerin STK’lar, start-up’lar ve sosyal girişimlerde staj yapmalarının sağlanması amacıyla Yeni Nesil Staj Programı ilan edilerek başvuru alınmasına başlanması.

·         “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi”nin bölge illerinde de gerçekleştirilebilmesi amacıyla il belediyelerinin katılımı ile tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmesi.

·         Sınai mülkiyet hakları konusunda bölge işletmelerinin bilgilendirilmesi ve danışmanlık hizmeti alabilmeleri amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu, Kırıkkale Üniversitesi ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliğinde “Hezarfen Orta Anadolu Projesi” çalışmaları yürütülmesi.

Yönetim Kurulu toplantısının önemli gündem maddeleri arasında ise; 2022 yılı çalışma programı ve bütçesinin revize edilmesi 2019 yılı mali destek programlarının kapanış raporlarının sunulması yer aldı.

Toplantı gelecek 2 ay içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi sunulmasıyla sona erdi.