Nevşehir´de, ihtiyaç sahibi ailelerin sıcak yemeğe ulaşmasını sağlamak amacıyla başlatılan "Askıda yemek" uygulaması çerçevesinde oluşturulan lokantada her gün yüzlerce kişiye yemek ikramında bulunuluyor.

Nevşehir Belediyesinin katkılarıyla Askıda Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından başlatılan uygulama çerçevesinde, hayırseverlerin destekleriyle hazırlanan yemekler, her gün sefer tası ve kaplarıyla gelen ailelere dağıtılarak evlere gönderiliyor.

Proje kapsamında, Nevşehir Belediyesi Kapalı Pazar Yeri´nde oluşturulan lokantadan ise "Karnım aç" diyen herkes yararlanabiliyor.

Dernek Başkanı Fikret Şanlıbaba, yaptığı açıklamada, projenin lokanta ve evlere dağıtım konusunda ülke genelinde yürütülen ilk uygulama olduğunu belirtti.

Aşçı ve dört yardımcı personelle yaklaşık bir yıldır bu çalışmayı sürdürdüklerini aktaran Şanlıbaba, hazırlanacak yemek için hayırseverlerin malzeme veya nakit yardımında bulunduğunu, günlük olarak çorba, iki ana yemek ile tatlı ve meyve ikramında bulunduklarını söyledi.

Şanlıbaba, Osmanlı´dan bugüne kadar gelen "askıda ekmek" uygulamasının geliştirilerek, projenin ortaya çıkarıldığını ifade etti.

İslam´ın teşvik ettiği yardımlaşma görevini en iyi şekilde ifa edebilmek için gayret gösterdiklerini dile getiren Şanlıbaba, "Belediye öncülüğünde hayırseverlerin katkısıyla ihtiyaç sahibi herkese hizmet sunan bir lokanta açtık. Biz tok iken birilerinin aç kalmasını istemediğimiz için böyle bir proje başlattık. Lokanta usulünde Türkiye´de tek uygulama." dedi.

Şanlıbaba, proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Her gün, yemek kabını alıp lokantamıza gelen insanlar yemeklerini evlerine götürüyor, kalan yemekler ise buraya gelen diğer ihtiyaç sahiplerine sunuluyor. Personellerimizle, bir yılı aşkın süredir günlük olarak düzenli şekilde yemek veriyoruz. Kimseden teşekkür beklemiyoruz, zira dinimizin emri gereği asıl bizim yardım etmeye ihtiyacımız var. Hayırseverler, bu faaliyetimize destek oluyor. Nevşehir´de mülteci ve sığınmacıların yanı sıra ihtiyaç sahibi yerel halkımız var. ´Ben açım´ diye sıraya giren herkes karnını doyuruyor. Biz ecdadımızdan gelen askıda ekmeği geliştirip böyle bir çalışma başlattık."

Askıda yemek uygulamasını sürdüren derneğe ait lokantanın sorumlusu Nimet Demirkol da projeye sadece çorba dağıtımı yaparak başladıklarını, gelen desteklerin artmasıyla yemek menüsüne dönüştürdüklerini anlattı.

Yemek dağıtımı yaptıkları insanlar içinde, yoksulların yanı sıra ev işlerini yapmakta zorlanan yaşlı çiftlerin de bulunduğunu aktaran Demirkol, "Dernek tarafından belirlenen kişilerin getirdikleri kaplara her gün yemek konularak evlere gönderimi sağlanıyor. Ardından lokantanın kapıları açılıyor ve içeri giren, ´açım´ diyen herkese sorgusuz sualsiz yemek ikramında bulunuyoruz. Hayırseverlerin desteği ile menümüzü zengin tutmaya, garibanın evinde tüketemediği yemekleri ikram etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.