2021 yılını “Gönüllülük Yılı” ilan eden Kızılay, ilk kez düzenlediği Türkiye Gönüllülük Ödülleri kapsamında kahramanı oldukları iyilik hikayeleriyle toplumda fark yaratarak gönüllülük hareketinin parçası haline gelen 20 iyiliksever adaya ödüllerini dağıttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yayınladığı mesajda gönüllülüğü teşvik eden Kızılay’a teşekkürlerini iletti.

Gönüllü ağını ve hizmetlerini yaygınlaştırmak, iyilik hareketinin neferlerini daha da arttırmak amacıyla çalışmalarını büyük bir özveriyle yürüten Kızılay, 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kapsamında 3 bin kişinin katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde organize ettiği Türkiye Gönüllülük Ödüllerini sahiplerine takdim etti.

Türk Kızılay tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Gönüllülük Ödülleri" töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü dolayasıyla gönderdiği mesajla başladı. Programda coşku en zirvedeydi.

Erdoğan, mesajında şunları söyledi: "Yardımseverlik, merhamet, şefkat ve dayanışma geçmişten bugüne aziz milletimizin en müstesna hasletleri olmuştur. Kurulduğundan bugüne 'gönüllülük' esasıyla faaliyetlerini yürüten Türk Kızılay'ımız da ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerinin yanında olarak nice yaralar sarmıştır. Türk Kızılay'ın 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü vesilesiyle düzenlediği Türkiye Gönüllülük Ödülleri programının, başta gençlerimiz olmak üzere toplumumuzun bütün fertlerini iyilikte yarışmaya ve gönüllü olmaya teşvik edeceğine inanıyorum. Türkiye Gönüllülük Ödüllerini almaya hak kazanan gönüllülerimizi kutluyor, 'iyilik hilalimiz' Türk Kızılay'ın çalışanlarına, gönüllülerine ve destekçilerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum."

Türkiye’nin 81 ilinden gelen Kızılay’cıların buluştuğu ödül programında yıl boyunca yapılan çalışmalara, gönüllü sayılarına ve aktiflik durumlarına göre yılın en’lerine ödülleri verildi.

20 iyiliksevere ödüllerin verildiği törende, geceye damgasını vuran ekip Türk Kızılay Nevşehir Şubesi oldu. 3 alanda birinciliği kimseye kaptırmayan Nevşehir Şubesi, gecenin en çok konuşulan teşkilatı olurken, ödülleri bizzat Türk Kızılay Genel Başkanından aldı.

Programa Türk Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Ercan Civelek’i temsilen Şube Başkan vekili Orhan Us, Eski Genç Kızılay Nevşehir İl Başkanı Serkan Aktaş, Genç Kızılay Nevşehir İl Başkanı Şeyma Altundal ve Genç Kızılay Nevşehir Sekreterya Sorumlusu İrem Yücel katıldı.

Türkiye genelinde nüfusa oranlı gönüllü sayısında en çok gönüllüye sahip şube, Türkiye genelinde son bir yıl içerisinde en çok faaliyet gerçekleştiren şube ve Türkiye genelinde en çok çalışmalara katılan gönüllüye sahip şube olmak üzere 3 ana dalda ödüllere sahip olan Nevşehir Kızılay Şubesi başarılı çalışmalarıyla göz doldurmaya devam ediyor.

Nevşehir genelinde koronavirüs sürecinde sahada 7/24 hizmet eden, yıl boyunca hayırseverler ve ihtiyaç sahipleri arasında köprü olan, sosyal etkinliklerle halkın kalbine dokunan Nevşehir Kızılay Şubesinde ödül gecesinde yaşanan başarıyı Başkan Ercan Civelek şu şekilde yorumladı; “Göreve geldiğimiz günden bu yana Türk Kızılay’ımızın 2030 hedeflerine uygun olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız vesilesiyle Genç Kızılay ve Kızılay Kadın teşkilatlarımızı kurduk. Bunun akabinde gönüllülük çalışmalarımıza önem vererek üst düzey bir şekilde tüm imkanlarımızla gençlerimizi destekleyip şubemizi lider fabrikasına çevirdik. İhtiyaç sahiplerine hayırseverlerimizin bağışlarını gece gündüz mefhumu gözetmeden ulaştırmaya gayret gösterdik. Projelerimizle Nevşehir’imizin sosyo ekonomik ve sosyo kültürel yapısını daha da üst seviyeye taşımak adına gayret ettik. Bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye Gönüllülük Ödülleri kapsamında 600 şube arasından 3 ana dalda ödül almaya hak kazandık. Türkiye’nin nüfusa oranlı sayımda en çok gönüllüye sahip, en çok faaliyet gerçekleştiren şubesi olduk. Bu ödüller bizim için iyilik yolunda yürüdüğümüz istikrarlı adımları temsil etmektedir, 2022 yılında çıtamızı daha üst seviyelere çıkarmak için gayret edecek, yeni proje ve hedeflerimizle halkımıza daha çok hizmet edeceğiz. Yürüdüğümüz iyilik yolunda çalışmalarımıza tam özveriyle destek sağlayan değerli bağışçılarımıza, şube yönetim kurulu üyelerimize, Genç Kızılay Nevşehir teşkilatımıza, Kızılay Kadın teşkilatımıza teşekkür ederim.” dedi.

Genel Başkan Kınık: Bu işe gönül verenler olmazsa biz bu işi yapamayız

Türkiye Gönüllülük Ödüllerinde konuşan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Sevgili Kızılay ailem, sevgili gönüllüler, gönlü olduğunun farkına varanlar, gönlünü iyilikle dolduranlar, bu iyiliği başkasının gönlüne taşıyanlar, başkasının derdiyle dertlenenler, insanların acısını dindirmeye gayret edenler, yolda kalmışa yoldaş olanlar, Dünya Gönüllüler Gününüz kutlu olsun. Gönül bir mekandır ama kalpten geniştir, gönül bir duygudur ama aşktan özgedir, gönül bir eylemdir ama yardımlaşmadan daha büyüktür. Gönül biziz, biz gönüllüleriz. Gönüller, gönüllerle buluşuyor ve o gönüller bir dağ oluyor: Gönül Dağı. Sizler o dağa sığınanlara yardım edenlersiniz. Her yıl 2.5 milyon gönüllümüz kan bağış noktalarında hiç tanımadıkları insanların hayatlarını kurtarmak için bağış yapıyor. Biz bu kanları Türkiye’de 1500 hastaneye gönderiyoruz. Yıllık yaklaşık 6 milyon insan bu kanlarla hayata tutunuyor. 1 milyon vatandaşımız kan bankasına, 800 bin vatandaşımız ise TÜRKÖK’e kayıtlı. Biz ihtiyaç sahipleriyle yardımseverler arasında bir köprüyüz. Bu işe gönül verenler olmazsa biz bu işi yapamayız. Sizsiz olmaz, sensiz olmaz.” ifadelerine yer verdi.

İlk olarak BM Genel Kurulunun 1985 yılında gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla kutlanmaya başlanan Dünya Gönüllüler Gününde gönüllü gücüne vurgu yapan Kızılay, bugün itibarıyla 81 ilde gençlik, kadın ve engelsiz teşkilatlanmasını tamamlamış durumda.

Kızılay’ın Gönüllü Ordusu 180 bin Kişiye Ulaştı

4 Aralık 2020 yılında kullanıma açılan Gönüllü Yönetim Sistemi “gonulluol.org” sayesinde afet ve acil durum, çevre, kan bağışı ve gençlik gibi alanlarda var gücüyle çalışan Kızılay, bu zamana kadar 11 binin üzerinde gönüllü görevi açtı.

Dünyada alanında örnek olan sistem üzerindeki kayıtlı 180 bin gönüllüsüyle 2020-2021 yıllarında yaşanan deprem, sel, orman yangını ve pandemi gibi tüm afetlerde destek veren Kızılay, ödül töreni kapsamında hem kendi gönüllüleri hem de Türkiye’nin dört bir yanındaki iyilikseverler arasından belirlediği içerisinde birçok kurum, kuruluş ve vatandaşın yer aldığı 20 adaya ödüllerini verdi.