Balıkesir´in Susurluk ilçesi yakınlarında 3 Kasım 1996´da meydana gelen kazada hayatını kaybeden Abdullah Çatlı´nın ölümünün 20´inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda Abdullah Çatlı´nın kardeşi Zeki Çatlı önemli açıklamalarda bulundu.

Solcuların Abdullah Çatlı´ya minnet duyması gerektiğini vurgulayan Zeki Çatlı, Abdullah Çatlı´nın ASALA militanı Ara Toranyan´ı nasıl öldürdüğünü de anlattı.

Zeki Çatlı, Türk diplomatlarının öldürülmesinin ardından Abdullah Çatlı´nın ekip kurduğunu ve ASALA´ya  operasyon başlattığını söyledi. Bu operasyonların ardından bazı yetkililerin Abdullah Çatlı ile irtibata geçtiğini söyleyen Zeki Çatlı, “bunun üzerine Abdullah Çatlı, Alparslan Türkeş´in serbest bırakılmasını ve ülkücülerin idamının durdurulmasını istedi. Abdullah Çatlı´nın isteklerinin ardından pazarlıklar başladı. Karşı taraf bir süre bekledikten sonra tamam dediler. Birinci dediğin kabul, fakat zaman alacak. İkinci dediğin de hemen başlayacak.

Ondan sonra ülkücülerin idamı durma noktasına geldi. Solcuların da Abdullah Çatlı´ya minnet duymaları lazım. Çünkü Kenan Evren zamanında idamlar terazi sistemiyle bir sağdan bir soldan oluyordu. Ülkücülerin idamı durunca ona bağlı olarak solcuların idamı da durmuş oldu.” diye konuştu. 

ASALA operasyonları hakkında da bilgiler veren Zeki Çatlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Kendi arkadaşlarıyla girdiği ASALA operasyonlarının MİT´teki kayıtlı adı Marsilya operasyonudur. Marsilya, Fransa´da 5 milyon Ermeni´nin yaşadığı şehir olduğu için bu isim konmuştur.

Marsilya operasyonunu yapan timin başında Ufuk kod adlı Abdullah Çatlı vardı. Marsilya operasyonu başlayınca o zamanki gazetelerde manşetler ‘kin anıtı bombalandı´ diye atıldı.

ASALA´nın siyasi Ulusal Hareketi (MNA)´nın lideri ve birçok Türk´ün katili Ara Toranyan çok azılı bir militan. Çatlı ve ekibi ona pusu kuruyorlar. Militan olduğu için kurnaz birisi. Pusuyu fark edip kaçıp kurtuluyor. Daha sonra abim onun aracına bomba koydu. Bu kez şansı yaver gitti karısı ya da sevgilisi parçalandı. İkisinde de kurtulunca timin sabrı taştı. İstihbarat daha da derinleştirildi. Bu alçağın Pazar günleri gazete almak için bir büfeye gittiği tespit edildi. Pazar günü pusu kurdular. Bu pusuyu son anda fark etti ve kaçmaya başladı. O kaçmaya başlayınca Abdullah Çatlı da kovalamaya başlıyor. Paris sokaklarındaki kovalamaca bir üst geçitte Abdullah Çatlı´nın onu yakalayıp yere yatırarak “sana öldürdüğün Türklerin kanını kusturmaya geldim. Kürşad´ın kinini getirdim” diyerek kafasına sıkmasıyla son buluyor.” Haber: Alpaslan Körükcü