Konuyla ilgili  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin, yaptığı açıklamada: "30.03.2014 tarihinde Ülkemiz genelinde yaşanan genel don zararından sonra İlimizde Ürgüp, Derinkuyu, Acıgöl, Merkez, Gülşehir ve Avanos İlçelerinde soğuğa dayanıklı kayısı çeşit bulma çalışmaları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hatice Dumanoğlu ekibi ve  İl Müdürlüğümüz teknik Personelleri ile birlikte başlanmıştır.

2014 yılında yapılan sürveyler neticesinde 43 adet dayanıklı olduğu düşünülen kayısı ağaçları tespit edilmiş olup yer belirleme ve kalem aşı alma çalışmaları yapılmıştır.

2015 yılında kayısı ağaçları çiçek açmaya başladığı dönemde tespit edilen 43 adet ağaç çeşitli zamanlarda tekrar sürveyler yapılmak suretiyle Kaliks , Balon, tam çiçek ve çiçek sonu dönemlerinde, küçük meyve döneminde ve olgun meyve döneminde numuneler alınmış, çalışmalar sırasında 10 adet yeni ağaç tespiti yapılmış, tespit edilen ağaçlardan kalem alma çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca iri meyveli ve sezon içerisinde geç olgunlaşan (Eylül) kaysı ağaçlarının da tespit çalışmalarına devam etmektedir.

2015 yılında Bahçeli ve Ayvalı Köylerinde tespit edilen 2 ağaçtan çiçek tozu elde etmek için çiçek numuneleri alınmış olup teknik çalışmaları sürdürülmektedir" dedi. Haber: Selma İVEN

/images/haberler/resimler/2015-8/12/1123594276398.jpg