Valilik önünde yapılan basın açıklamasına CHP İl Başkanı Mehmet Değirmenci, CHP Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Eskiakbaş, parti üyeleri ve bazı sendika temsilcileri katıldı.


Burada ?Bedava kömür bedava ölüm? yazılı pankart açıldı. Parti adına açıklama yapan CHP Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Eskiakbaş,

?Ülkemiz bir defa daha kara günlerine, kapkara bir gün daha ekledi ifadelerini kullanarak, yine yerin yüzlerce metre altında, teri ile sulayıp neredeyse bedava denilecek ücretlerle yeryüzüne çıkarttığı kömür, yüzlerce işçimizi yine nefessiz, susuz, aç bıraktı ve onlara bir daha güneşi göstermedi? dedi.

Eskiakbaş açıklamasında şunları söyledi: ?Acımız büyük. Yine fakir, yine yoksul, yine işçi kardeşlerimiz şehit oldular. Ama, bizi asıl üzen ve yaralayan olay: bu olayı sıradan olaylar sınıfına sokan, olaya taktir-i ilahi diye bakan, bu işin fıtratında böyle ölümler var diyen,

danışmanlarının ansiklopedilerden bulup çıkarttığı 200 yıl öncesinin maden kazalarının tarihini anlatıp, olup biteni sıradanlaştırmaya çalışan, sanki hala oralarda bu kazalar oluyormuş havası estirmeye çalışan, hala madende yeterli önlemlerin alındığını söyleyerek, yandaşını korumaya çalışan,

işçi ölümlerinin fazlalığı konusunda dünya lideri olduğumuzu vatandaşlarımıza aksettirmeye çalışan, bırakın bir sorumluluk hissetmeyi, istifayı düşünmeyi, maden sahiplerini cezalandırmayı düşünmeyi?

Neredeyse işçileri sorumlu tutan bir başbakana sahip olmamızdır. Oysa bu felaketin geliyorum dediğini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel meclise verdiği araştırma önergesinde dile getirmişti.

Somada münferit kazalar oluyor ve birer ikişer işçi kazalarda ölüyor. Maden sahipleri bazı konularda önlem almıyor. Böyle devam ederse felaket olabilir demişti. Araştırılsın demişti. MHP ve HDP önergeyi desteklemiş, ancak önerge AKP oylarıyla reddedilmişti.

Ret gerekçesi de madende yeterli denetimlerin yapıldığı idi. Sadece bu olayı göz önüne aldığımızda, bu felaketin bir kaza olmadığını, bu olayın bir işçi cinayeti olduğunu söyleyebiliriz.

Evet bu bir cinayettir. Daha fazla kazanmak, daha fazla ezmek adına hükümet-sermaye ilişkisinin bir cinayetidir. Ve sorumlular adalet önünde hesap vermelidir.

Türkiye biran önce uluslar arası çalışma örgütünün 176 numaralı, madenlerde güvenlik ve sağlık sözleşmesini imzalamalıdır.

Artık vatandaşımız uyanmalı, fakirliğinin, yoksulluğunun, yok edilişinin önüne geçmeli, bunların hesabını sorabilmelidir. İşçi ölümleri kader değildir.? Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ